Cultura

Euros per al Thyssen

L'aprovació definitiva ahir del projecte del Museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols tanca el capítol tècnic i obra el més important: la recerca del finançament

El Thyssen demostra clarament el sentit d'unitat que tenen tots els grups i la mateixa ciutadania a l'hora de defensar el projecte
Carles Motas
Alcalde de sant feliu de guíxols

Un acord històric entre tots els partits guixolencs. Un acord de ciutat, que té lloc en plena campanya per a les municipals. TSF, CiU, ICV-EUiA, ERC i, tot i que no hi va assistir, també AMICS, van defensar el projecte del Thyssen. Ara sí que es pot afirmar que el museu Thyssen a Sant Feliu camina, tot i que s'endinsa en un procés difícil, i més avui dia: el de buscar el finançament. Des de l'Estat, però, ja s'ha expressat que aquest és un projecte prioritari. Amb tot, encara queda camí per recórrer.

L'alcalde, Carles Motas, va voler destacar ahir el sentit d'unitat de tots i cadascun dels partits, així mateix com el de la ciutadania per defensar aquest gran projecte.

L'acord

L'acord definitiu del ple es basa en l'aprovació inicial del 27 de maig del 2010, en què es preveia l'adequació de la fàbrica Serra Vicens com a espai d'art (amb remodelacions com la construcció de l'espai museístic i l'enderroc d'algunes parts poc substancials) i la museografia de l'espai. L'estudi arquitectònic, redactat per Bopba Arquitectura estimava un pressupost de 18.411.340 euros.

Aquest és un projecte d'obres ordinàries que no preveu expropiacions, i inclou sis parts: construcció del centre d'art, aparcament, urbanització de l'espai públic, dotacions, museografia i enderroc d'algun sector no aprofitable. De les obres previstes en el projecte, no es varen aprovar inicialment ni l'aparcament ni la urbanització de l'espai públic.

En els darrers mesos, fins a finals del 2011 l'Ajuntament ha portat a terme un pla de cales i diverses prospeccions a la finca on s'ha de situar el Centre d'Art, la fàbrica Serra Vicens. El resultat d'aquests treballs ha proporcionat a l'equip redactor un seguit d'informació que ha permès filar molt prim tant amb els amidaments com en els pressupostos inicialment aprovats. Tot això a permès reduir-los en 3.213.071,39 euros respecte a l'inicialment aprovat. Aquest ajust final, juntament amb tot el projecte executiu, és el que es va portar a debat i que es va aprovar amb el vot unànime de tots els grups. ICV, però, es va abstenir en el punt de les permutes.

I, en aquest procés, el ple del 29 d'abril ja havia aprovat el conveni urbanístic entre el consistori i la mercantil Residencial Porta Ferrada, propietària de l'antiga fàbrica Serra Vicens. Amb aquest conveni es volia ordenar des del punt de vista urbanístic el sector de millora urbana de Can Serra com a equipament cultural, requalificar dues porcions d'una finca d'equipaments a Sant Pol –concretant els usos més adients per a la zona restant d'equipaments a Sant Pol– i ordenar les finques de propietat municipal de Bujonis.

En l'acord de permuta, en què ICV es va abstenir, es proposa permutar la finca anomenada Can Serra per dues finques al sector Sant Pol, juntament amb dues més (una al sector industrial Bujonis i l'altra al sector de Mas Falgueras). Per tant, de resultes de la permuta, l'Ajuntament adquireix ja definitivament la fàbrica Can Serra, situada al carrer Horta número 2, juntament amb sis habitatges de protecció oficial que se situaran al sector del Mas Falgueras.

LA XIFRA

18
milions d'euros.
Aquest és el cost final del projecte, després que en el procés s'ha rebaixat 3 milions d'euros.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.