Societat

barcelona

Milers d'“indignats” surten al carrer i ocupen el centre

Èxit de la manifestació “contra polítics i banquers” convocada a través de les xarxes socials

Els concentrats van recórrer sense incidents la Via Laietana i el passeig de Colom

Milers de persones, sis mil segons els convocants, es van manifestar ahir al centre de Barcelona en protesta contra la crisi, per reclamar democràcia directa i cridar la “indignació” davant dels polítics, els bancs i els sindicats tradicionals. Es va convocar a través de les xarxes socials i va ser la rèplica alternativa a l'organitzada el dissabte pels sindicats contra les retallades socials. Els manifestants eren un grup força heterogeni. S'hi havien adherits grups veïnals, associacions de damnificats per desnonaments immobiliaris i joves amb simbologia ecologista, anarquista i d'extrema esquerra (sense consignes partidistes, això sí, tal com reclamaven els organitzadors) i pares i mares amb els nens al cotxet.

La manifestació va sortir cap a les sis de la tarda de la plaça de Catalunya, va baixar per la Via Laietana fins al passeig de Colom i va finalitzar al parc de la Ciutadella. La Guàrdia Urbana va tallar al trànsit aquests carrers i avingudes i va obligar els conductors a prendre rutes alternatives. La manifestació es va desenvolupar sense incidents i en un ambient festiu, animat per altaveus amb música i grups de percussió. En un edifici de Via Laietana un grup de joves van aconseguir pujar a uns dels balcons i van desplegar una pancarta gegant que va ser molt aplaudida pels manifestants.

L'altra parada del recorregut va ser la seu de la delegació del govern de l'Estat a Catalunya. Davant de la porta tancada de l'edifici van deixar, com si fos una ofrena floral, pancartes i cartells contra la crisi, la precarietat laboral i la discriminació dels estrangers, entre altres. També alguns espontanis van llançar ous contra la façana.

La manifestació també es va convocar a Lleida, tot i que allà només va aconseguir aplegar unes 150 persones, segons el càlcul d'alguns dels assistents. El col·lectiu convocant, Democràciadirectaja!, està adherit a una plataforma estatal que ahir va convocar també manifestacions simultànies a les principals ciutats de l'Estat. La més nombrosa va ser la de Madrid, on al finalitzar el recorregut es van produir alguns incidents quan grups d'incontrolats van cremar contenidors i la policia va efectuar diverses càrregues per dissoldre els aldarulls.

LA XIFRA

6.000
manifestants
és la xifra difosa pels convocants, que en van subratllar l'èxit i van anunciar que en faran més.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.