Educació

Les retallades a la Udg

La UdG ha superat amb nota una prova de qualitat

El director general d'Universitats de la Generalitat manté que té molts punts per sortir “ben parada” en les negociacions sobre la retallada

Aposta per impulsar a Girona un centre de recerca de turisme “de primera divisió”

La UdG es vol convertir en un referent en turisme i aigua

La Generalitat ha fet una anomenada “prova d'esforç” a les universitats catalanes i la UdG ha estat una de les que ha obtingut millor nota en qualitat, segons va destacar ahir el director general d'Universitats i Recerca, Lluís Jofre, que va fer una visita als campus de Montilivi i el Barri Vell, i al Parc Científic i Tecnològic. Els bons resultats obtinguts fan preveure que sortirà “ben parada” de les negociacions que es porten a terme sobre la dimensió de la retallada de pressupost. Inicialment es va anunciar que serien 9,5 milions d'euros, però la UdG i la Generalitat negocien que es rebaixi aquesta quantitat. Hi ha una part fixa de retallada d'uns 6 milions i una part variable d'uns 3,5 milions, que és la que s'està concretant. Aquesta part depèn de l'assoliment d'objectius.

Paper clau

El director general d'Universitats i Recerca manté, però, que fins que el Parlament no aprovi els pressupostos d'aquest 2011 no es podrà concretar exactament quines seran les retallades de pressupost a les universitats catalanes. Jofre té clar, però, el paper clau que té la UdG per al seu entorn. “No hem de permetre que sota cap circumstància la situació econòmica que passem afecti la docència i la recerca”, afirma. Segons destaca: “L'esforç de contenció pressupostària és imprescindible i s'ha d'aprofitar aquesta circumstància per canviar el model, però preservant per sobre de tot la qualitat de la docència i la recerca”.

“Tenim una voluntat clara de donar suport al paper autònom i protagonista que té cada universitat catalana i potenciar els àmbits més especialitzats”, va indicar el director general. La UdG fa temps que té com a objectiu convertir-se en un referent en els àmbits del turisme (bàsicament en els apartats de territori, patrimoni i turisme cultural) i de l'aigua, i Jofre manté que aquesta aposta és molt positiva i que la Universitat també pot ser líder en altres àmbits. També aposta per impulsar a Girona: “un centre de recerca de turisme de primera divisió”.

Pel que fa a la política de preus, el director general d'Universitats i Recerca va destacar que “segurament s'hauran d'apujar una mica i fer una política de beques que cobreixi les persones amb més dificultats”. Jofre també es planteja si cal que canviï el finançament depenent de si un estudiant aprova l'assignatura a la primera o ha d'anar repetint.

Pel que fa a l'oferta de màsters de les universitats catalanes, el director general va reiterar la necessitat de reorganitzar-la i racionalitzar-la d'acord amb les necessitats i la demanda a les diferents universitats. També es volen potenciar els serveis comuns entre universitats i la col·laboració interuniversitària.

En docència, la Generalitat aposta per potenciar una educació en què el paper de l'estudiant es tingui molt en compte. “Cal consolidar el desplegament de l'Espai Europeu d'Educació Superior”, va indicar el director general d'Universitats.

Jofre també va destacar que en relació al personal de les universitats: “En els anys que vénen se n'haurà d'anar ajustant de mica en mica el nombre, però sense cap gran actuació”.

El personal d'administració i serveis prepara accions

Unes 250 persones del PAS (personal d'administració i serveis de la UdG) van assistir ahir a una assemblea, en què van expressar el seu desconcert i inquietud per la situació i es van recollir diferents propostes d'accions per dur a terme en els pròxims dies, tot i que encara no es volen concretar. Els representants del comitè i de la junta del PAS van destacar que el que es demana és “la màxima transparència, informació i alternatives racionals i eficients per part de la UdG a la comunitat universitària”. També reclamen a la rectora que “lideri la Universitat de Girona contra les retallades de la conselleria d'Economia i Coneixement”.

La rectora, que ja s'ha reunit amb els representants del PAS, va manifestar ahir que de moment hi ha hagut “bona sintonia”. Tot i això, a l'assemblea es va destacar que es volen impulsar mesures reivindicatives i van sorgir diferents idees, però de moment s'afirma que es volen acabar de definir abans de fer-les públiques.

La rectora Anna Maria Geli també es va referir ahir, en declaracions durant la visita del director general d'Universitats, al vot de confiança que li han donat als estudiants. “Ho agraeixo”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.