Política

La patacada obre el camí del congrés del PSC

Montilla advoca per “un procés de renovació política i de la política”

Aposta per obrir el partit a altres sectors

“Haurem de treballar molt”. Era el balanç resignat que feia un dels escassíssims dirigents que es va deixar veure ahir a la seu del PSC. Els socialistes catalans veuen amb molta preocupació com l'onada que ja se'ls va endur de la Generalitat en les eleccions del 28-N els ha arrossegat de l'Ajuntament de Barcelona i del de Girona, però també d'altres places com ara Reus, Mataró, Badalona... Per primer cop, el PSC queda per darrere de CiU pel que fa a vots en unes municipals.

Amb aquesta pesada motxilla, els socialistes catalans enfilen ja des de la mateixa nit electoral el camí cap al congrés de la tardor, en què s'ha d'elegir la nova direcció i redefinir l'estratègia per reconnectar, un altre cop, amb les seves bases, admetien des de la formació.

L'ahir reaparegut primer secretari del partit, José Montilla, en una compareixença al costat de Miquel Iceta, José Zaragoza i Jordi Hereu, va parlar de “procés de renovació política i de la política”. Amb els acampats a la plaça Catalunya que s'hi quedaran una setmana més, Montilla veu en les concentracions dels “indignats”, com la de la plaça Catalunya, “una crida a la regeneració política i a la construcció de projectes polítics més sòlids”. I, amb vista al congrés, va apostar obrir la formació i establir llaços amb altres sectors. “Volem establir una aliança amb aquells que creuen que un altre món és possible”, definia, sense concretar, però obert a “un procés de diàleg exigent, per tornar a veure aspectes que hem deixat de veure”.

La direcció del PSC va seguir la jornada, a la seu de Nicaragua, amb Montilla, Iceta i Zaragoza, i també amb Celestino Corbacho i Carme Chacón, junt amb els membres de la federació barcelonina.

Lideratges

Conscients de la patacada, els optimistes focalitzaven l'atenció en les victòries de Lleida –prevista– i Tarragona, on el govern dependrà dels pactes. Si, tal com va apuntar la direcció, els lideratges municipals són importants per al congrés, del 22-M en surt reforçat l'alcalde lleidatà, Àngel Ros, no tant el de Tarragona, Àngel Ros, i amb debilitat extrema el candidat barceloní.

El PSC ha sofert una derrota però no està derrotat [...] Hem de fer un procés de renovació política i de la política
Volem establir una aliança amb aquells que creuen que un altre món és possible
José Montilla
primer secretari del psc
El context general ha estat especialment negatiu per als socialistes en aquests comicis del 22-M
Miquel Iceta
viceprimer secretari psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.