Infraestructures

transports

El núvol de cendra afecta un sol vol a l'aeroport, el de Girona a Glasgow

Hi va haver retards puntuals en altres rutes

Els dubtes ara se centren en la final de Wembley, ja que cap a 2.000 aficionats sortiran de Vilobí d'Onyar

El núvol de cendra provocat pel volcà islandès Grimsvoetn va posar ahir en risc part de l'espai aeri europeu. A diferència del cas del volcà Eyjafjalla l'abril passat, l'impacte fins ara està sent molt menor. A l'aeroport de Girona només es va haver de cancel·lar un vol, el de la ruta amb Glasgow del matí. El vol havia d'arribar de la ciutat escocesa a les 10.40 del matí, i fer el recorregut invers vint-i-cinc minuts més tard, a les 11.05. Una part del núvol de cendra s'havia instal·lat sobre Escòcia, i això va fer que l'organisme encarregat de la seguretat del trànsit aeri aconsellés les companyies a anul·lar les rutes amb origen o destinació a Escòcia. Ryanair va ser una de les que va fer cas de la recomanació, tot i que al matí havia fet un vol de prova per la zona sense haver tingut cap problema. Per avui és una incògnita saber l'impacte que tindrà el núvol, però ahir al vespre tot apuntava que no hi hauria problemes per volar a les illes Britàniques. En canvi, sí que n'hi pot haver al nord d'Alemanya, Dinamarca i el sud de Noruega i Suècia.

A tot Europa es van haver de cancel·lar ahir uns 500 vols. Això també va comportar retards en altres operacions, tal com va passar a l'aeroport de Girona. Per regla general, tots els vols van sortir i arribar a l'hora prevista, però hi va haver alguns retards en rutes com la de Vílnius –de més de dues hores– i Newcastle, en aquest cas de pocs minuts.

Pendents per Wembley

Qui més pendent està del núvol de cendra són els milers de culers que es desplaçaran aquest cap de setmana a Londres, per veure-hi la final de la copa d'Europa que es disputa a Wembley entre el Barça i el Manchester. De l'aeroport de Girona està previst que surtin uns dos mil aficionats, sobretot en vols de Ryanair. A les dues freqüències diàries que fa la companyia amb l'aeroport de Stansted s'afegiran dues operacions més d'anada tant el divendres com el dissabte. A més, l'agència oficial del club, Halcón Viajes, ha organitzat un vol xàrter des de Girona, amb un avió amb capacitat per a 370 persones. Segons va explicar ahir la seu de l'agència a Girona, l'avió sortirà a les set del matí i tornarà la mateixa nit després del partit. En principi es mantindrà aquesta previsió, depenent del que passi amb el núvol de cendra. Si a mesura que avança la setmana la situació és incerta, es farà el trajecte en bus.

LA XIFRA

7
vols
unien ahir l'aeroport de Girona amb les illes Britàniques. L'únic problema el va tenir el vol de Glasgow.

LA DATA

21.05.2011
El volcà Grimsvoetn
va entrar en erupció; en els darrers dies, però, ha anat a menys progressivament.

Ryanair, amb 400 milions de benefici l'últim any

Malgrat els fronts que Ryanair té oberts en diversos aeroports europeus –entre els quals hi ha el de Girona–, la companyia va presentar uns resultats econòmics molt positius. Després de l'últim any fiscal, entre el 31 de març del 2010 i el del 2011, la companyia aèria va obtenir uns beneficis després d'impostos de 401 milions d'euros, un 26% més que l'any anterior. Això ha estat gràcies a l'augment dels ingressos, que van ser de 3.630 milions. S'ha de tenir en compte l'increment del 8% de viatgers durant aquest any, quan s'ha assolit la xifra rècord de 72,1 milions, gràcies en bona part als 40 avions nous que han permès obrir 8 bases i 328 rutes més. Tot plegat, malgrat l'augment del preu de la gasoil i l'impacte de l'erupció del volcà Eyjafjalla a la primavera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.