Política

El PP valencià serà investigat per finançament irregular

Al president Francisco Camps se li obrirà un segon front judicial per la trama Gürtel que s'uneix al cas dels vestits

“Ningú no es ven per quatre vestits”, insisteix Mariano Rajoy, president estatal del PP, cada vegada que se li pregunta pels indicis de corrupció del partit al País Valencià, tot tractant de reduir el cas Gürtel a uns simples obsequis. Doncs, des d'ahir, la direcció del PP valencià s'enfronta a una investigació amb molt més pes que qüestiona l'argumentació de Rajoy i que eleva substancialment la categoria dels delictes que podrien haver comés la trama corrupta i el PP. Del suborn impropi del cas dels vestits, es passa ara a delicte electoral (finançament irregular), de falsedat en document mercantil, prevaricació i suborn.

I és que el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià va decidir ahir declarar-se competent per a instruir la causa en resposta a la inhibició del TSJ madrileny, que fins ara s'havia encarregat d'aquesta branca del cas Gürtel.

Els magistrats de la sala valenciana han detectat indicis de “fets delictius” relacionats amb les campanyes electorals del PP de Camps en les locals i autonòmiques del 2007 i amb la de les generals del 2008, i amb els contractes assignats pel govern valencià a la mercantil Orange Market, dirigida per Álvaro Pérez El Bigotes.

En la seua interlocutòria, el TSJ no atribueix directament la comissió dels delictes al president de la Generalitat, Francisco Camps –potser podria fer-ho més endavant, quan progresse la instrucció–, però sí a importants alts càrrecs de la seua administració, començant pel vicepresident del govern, Vicente Rambla.

També hi és assenyalat l'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, imputat en la causa dels vestits, com Camps; o Milagrosa Martínez, actual presidenta de les Corts Valencianes i exconsellera de Turisme en l'executiu autonòmic.

El TSJ, en canvi, no es va declarar competent per investigar els possibles delictes relacionats amb la contractació per part de Radiotelevisió Valenciana d'empreses de la trama per cobrir la visita del papa a València el 2006, i atribuïts al llavors director de l'ens, Pedro García.

La sala també planteja la possibilitat d'acumular aquesta causa a la dels vestits, cosa que demanarà el PSPV-PSOE. Si es produeix aquesta circumstància, l'imminent pas de Camps per la banqueta dels acusats quedaria ajornat.

El PP valencià va reaccionar ahir amb un comunicat en què va puntualitzar que la interlocutòria “és estrictament competencial” i que el TSJ “únicament es declara competent per a investigar, ni jutja ni imputa”.

La coalició Compromís per la seua banda, va recordar que Rajoy va participar a València “com a protagonista” en la campanya del 2008.

La interlocutòria únicament es declara competent per a investigar, ni jutja ni imputa ningú
Comunicat del PP
[El TSJ respecte a Camps] No apareix esmentat en concepte d'autor o partícip en aquest delicte en l'escrit de la fiscalia
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.