Política

badalona

Jordi Serra adverteix CiU que no governarà en solitari

El cap de llista socialista rebutja l'escenari proposat pels convergents, que volen investir-lo alcalde però passar a l'oposició

Serra deixa triar CiU entre ser al govern o obrir les portes al PP

El candidat del PSC a l'Ajuntament de Badalona i actual alcalde en funcions, Jordi Serra, va advertir ahir CiU que no té cap intenció de governar la ciutat en solitari perquè aquesta opció seria un govern “feble” ja que el PSC només té 9 dels 27 regidors de la corporació local. Serra respon així a la proposta que el candidat de CiU, Ferran Falcó, va traslladar dimarts a un membre de la direcció local del PSC, a qui va avançar la voluntat dels convergents d'investir Jordi Serra com a alcalde i passar a l'oposició, tot plegat lligat a un pacte programàtic. A falta que la proposta convergent es materialitzi en una taula oficial de negociació, Jordi Serra ja va voler deixar ahir ben clara la resposta amb què toparà CiU. “Convergència i Unió ha d'optar entre formar part del govern i continuar endavant amb la bona feina que hem fet durant els darrers quatre anys, o obrir la porta al PP”. L'alcaldable socialista no es cansa de repetir que la ciutat necessita un govern “fort i estable” i assegura que aquest només pot venir d'un executiu local que “el formin el PSC, CiU i ICV-EUiA, o com a última opció el PSC i CiU, amb suports puntuals d'ICV-EUiA des de l'oposició, si així ho volen aquests”.

En aquest cas, sembla que l'ordre dels factors sí que altera el producte ja que Serra no es planteja un govern de dos amb un canvi d'actors. “No tindria lògica que el PSC i ICV-EUiA formessin el govern i fos CiU qui ens donés suport des de l'oposició, perquè això no seria exactament continuar amb la tasca que hem fet”.

El PSC i CiU tenen ara mateix una patata calenta a les seves mans i en les darreres hores se l'han passat dels uns als altres per intentar carregar-se mútuament la responsabilitat que el PP, i el polèmic discurs del seu líder, pugui conquistar l'alcaldia. Si fos així, CiU sembla aspirar a esgrimir que es va oferir a fer alcalde Jordi Serra i que, per tant, no serà culpa d'ells si els populars obtenen el poder. El PSC vol que la pilota estigui a la teulada dels convergents i per això els adverteix que, si no són coresponsables del proper govern, seran els nacionalistes els que estaran afavorint el salt de Xavier García Albiol a l'alcaldia.

Jordi Serra va defensar ahir que ell no fa política “per defensar la cadira d'alcalde sinó per treballar pel bé de Badalona” i per aquest motiu, adverteix, s'equivoca tot aquell que pensi que acceptarà un govern en minoria per no perdre poder. “Jo no estaré aquí fent equilibris estranys. Un govern de nou regidors socialistes, sense CiU, seria un govern dèbil”, reitera.

Jordi Serra també ha fet referència a aquells ciutadans que a través de les xarxes socials o d'altres cercles d'opinió s'expressenaquests dies a favor de deixar governar el PP en solitari per destapar les promeses que ha anat fent i que no podrà complir: “Que ningú es pensi que si el PP arriba a governar s'hi estarà només un any. Una moció de censura no es tira endavant tan fàcilment. Si el PP arriba al govern, s'hi estarà quatre anys”, alerta Serra. Finalment, vol recordar a Ferran Falcó que “governar plegats no ha anat malament”. “La ciutat ha avançat molt i entre tots dos només hem perdut un regidor”. Òbviament, el PSC veu aquesta pèrdua des d'un prisma molt diferent al de CiU, que ha estat la força castigada. El cas és que sembla més que evident que el desacord entre el PSC i CiU servirà en safata el govern al PP.

Mentre el PSC i CiU mantenen aquest estira-i-arronsa, el candidat del PP i guanyador de les eleccions de diumenge, Xavier García Albiol, inicia contactes telefònics amb altres forces polítiques. Durant aquesta setmana, segons va explicar ahir, ha mantingut el que qualifica de “contactes discrets” amb els líders de CiU i ICV-EUiA. No ha transcendit el contingut de les converses atès que “només s'ha tractat d'una primera presa de contacte”. García Albiol, conscient que CiU té la clau que pot obrir de bat a bat les portes del futur govern al PP, va tornar a instar Ferran Falcó a “llegir els resultats de diumenge” i li recorda que els votants del PP, segons recullen “algunes enquestes que s'han fet públiques i altres que no, després de Falcó preferirien tenir un alcalde del PP”.

LA FRASE

Un govern de nou regidors del PSC, sense CiU, seria un govern dèbil i jo no vull això
Jordi Serra
alcaldable del psc

ERC acusarà de “còmplice” qui no eviti el govern del PP

L'alcaldable d'ERC-Accent-Rcat i president d'ERC, Miquel Estruch, va demanar ahir “responsabilitat” als tres partits “de tradició democràtica” per evitar un govern del PP” i va demanar a CiU que sigui “lleial al seu compromís amb la ciutadania i la democràcia”. Estruch va amenaçar els que no impedeixin un govern del PP, en clara referència a CiU: “Els identificarem clarament com a còmplices i els denunciarem”, va dir.

Pel que fa al PSC, Estruch considera que en bona part ha reunit el “vot útil”. El líder republicà demana al PSC “generositat i que siguin conscients que tenen el vot en usdefruit”. Va admetre que ERC-Accent-Rcat havia perdut les eleccions “de manera clara”. La coalició encapçalada per ERC, que s'ha quedat sense representació a l'Ajuntament, demana als partits polítics “de tradició democràtica” un gran pacte en matèria de cohesió: “Hem d'intentar convèncer 27.000 persones que el camí és la convivència”. ERC proposa un acord, ampliat a la societat civil, que culmini amb una moció que s'hauria de debatre en el primer ple del mandat i que establiria les bases del model de ciutat que es vol aconseguir. L'objectiu és evitar que el discurs del PP estigui “molt més assentat” a la ciutat. “En altres circumstàncies seria lògic que la força que ha tingut més vots tingui la possibilitat de governar, però a Badalona hi ha una situació especial: el discurs del guanyador és demagògic i trenca la cohesió social”.

Pel que fa al futur de la coalició, tant Estruch com Oriol Lladó, número 2 de la llista i representant d'Accent, van fer una valoració satisfactòria de la tasca feta i van assegurar que continuarien treballant junts, cadascú des del seu àmbit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.