Societat

educació

L'inici del curs escolar s'ajornarà aquest any fins al 12 de setembre

El Consell Escolar negocia un acord per retardar el començament de les classes

Rigau proposa que el curs comenci cada any entre els dies 7 i 15

Els directors de secundària del Vallès Oriental, molestos per la incertesa

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, s'avindrà a la petició consensuada del Consell Escolar de Catalunya (CEC) perquè s'ajorni la data d'inici del curs escolar 2011/2012 al dilluns 12 de setembre. En l'esborrany de l'ordre de calendari, el departament fixava el començament de les classes a primària i secundària el 7 de setembre.

La comissió del CEC encarregada d'emetre el dictamen sobre el document presentat per la conselleria considera factible arribar a un acord sobre la data d'inici de curs. Els membres més reticents –pares i moviments de renovació pedagògica– s'avenen a la crítica expressada per altres sectors, com ara els sindicats, que fixar la data de començament de les classes el dia 7 impossibilitaria una bona preparació del curs. No obstant això, lamenten que es perdi l'objectiu de racionalitzar millor el calendari amb períodes de descans complementaris al Nadal i la Setmana Santa.

Rigau també va advertir ahir al Parlament que tant la proposta de començar el curs el 7 de setembre com la de fer-ho el 12, “té uns avantatges i uns inconvenients per a les famílies”. La consellera va destacar que l'important és que es facin el 176 dies de classe. També va proposar que amb vista al futur s'estableixi una forquilla fixa per determinar l'inici de curs, entre els dies 7 i 15: “Com a molt d'hora, entre el 7 i el 9, i com a molt tard, entre el 12 i el 15”.

La incògnita sobre el calendari del pròxim curs es desvelarà dimecres, l'endemà del ple del CEC en què se sabrà si la comunitat educativa ha arribat a un acord. De moment, la data d'inici de les classes és l'únic consens possible en el dictamen del CEC, ja que no es preveu que altres discrepàncies amb el document del departament –com ara la defensa de la sisena hora generalitzada i l'oposició a recuperar els exàmens de setembre– obtinguin prou quòrum.

Mentrestant, el nerviosisme per les múltiples incerteses que envolten el pròxim curs s'estén entre famílies i docents. Els primers que el van fer públic van ser ahir els directors de secundària del Vallès Oriental. A través d'un comunicat de la junta, van evidenciar “el malestar” pel desconeixement del calendari del pròxim curs, així com per la incertesa de projectes educatius com ara la digitalització de les aules. “Les mesures, que siguin les que siguin, però que les concretin”, destacava un portaveu dels directors.

D'altra banda, la consellera Rigau va insistir que és el govern qui determina la proporció de l'ús de les llengües en el sistema educatiu. Ho va reiterar després de saber que el Tribunal Suprem ha tornat a donar la raó als pares d'uns alumnes que van recórrer contra la immersió lingüística.

LA XIFRA

2
sentències
del Tribunal Suprem reiteren que el castellà també ha de ser llengua vehicular en el sistema educatiu.

El món universitari protesta contra la tisorada

Més de 1.500 professors, alumnes i personal no docent de les universitats públiques es van concentrar ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per protestar per la retallada pressupostària que aplicarà el govern en el finançament de l'educació superior. La concentració, convocada per l'anomenada Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat, va exhibir dos lemes diferents: el dels alumnes –“Cap retallada es negocia”– i els dels professors –“La universitat en lluita”.

La protesta, que va incloure una casserolada, es va dirigir una hora després cap a la plaça de Catalunya, on es va celebrar una assemblea en l'acampada dels “indignats”. A banda de la tisorada, el col·lectiu universitari també va denunciar l'encariment dels preus de les matrícules universitàries que es preveuen aplicar el pròxim curs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.