Necrològiques

Rosa Laviña Carreras

Militant anarquista i costurera

La modista Rosa Laviña Carreras, una històrica militant anarquista, va morir el dia 30 de maig a Tolosa (Occitània) a l'edat de 93 anys.

Nascuda a Palafrugell el 19 de gener del 1918 en una família anarquista, el seu pare era llibreter i barber i la seva mare, modista i treballadora del suro. En l'àmbit professional, va seguir les petjades de la seva mare i va aprendre l'ofici de modista.

Rosa Laviña, però, va manifestar aviat el seu compromís amb la política i ja des de molt jove va militar en les Joventuts Llibertàries de Palafrugell, on va desenvolupar diversos càrrecs de responsabilitat. Al final de la Guerra Civil es va haver d'exiliar amb la seva família i, després de passar pel camp d'Argelers, es va establir a Tolosa de Llenguadoc. En aquesta ciutat va entrar en contacte amb el nucli de la CNT, de la qual va ser una de les militants més constants. De fet, la seva modesta casa, on continuava cosint, es va convertir en lloc de trobada de molts antifranquistes, i va acollir-hi diversos maquis, entre els quals destaquen Marcel·lí Massana i Ramon Capdevila. Amiga de Frederica Montseny, va participar en moltes activitats i va formar part del comitè estatal del sindicat.

Rosa Laviña va cedir bona part de la seva documentació a l'Arxiu Municipal de Palafrugell i en els últims anys de vida va ser objecte de nombroses entrevistes i reportatges en publicacions i mitjans audiovisuals, tant a l'Estat espanyol com a l'Estat francès, en què va relatar les seves experiències. En les habituals visites que feia a l'estiu a Palafrugell mantenia el contacte amb familiars i amics, participava en les activitats locals i oferia el seu testimoni a escolars i investigadors. Rosa Laviña va rebre una placa de reconeixement de l'Ajuntament de Palafrugell l'11 de setembre del 2003 i dóna nom a un carrer de la vila des del mes de març.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.