cultura

cultura

Una exposició recorda la revolució artística del Grup de Tarragona als setanta

Caixa Tarragona inaugura demà la primera retrospectiva del grup que va connectar la ciutat amb l'art abstracte

Va innovar en el gravat i l'esmalt

La Fundació Caixa Tarragona homenatjarà a partir de demà els set artistes que, entre els anys 1970 i 1972, van formar el conegut com a Grup de Tarragona, que, inspirats pels moviments de pintura abstracta de la segona meitat del segle XX, van ser els primers a connectar la ciutat amb l'art contemporani. Es tracta de la primera retrospectiva que es dedica de manera conjunta a tots els seus membres, que, a partir del 1972, van seguir trajectòries separades, però sempre fidels a l'art no figuratiu. A la mostra, es poden observar una cinquantena d'obres amb presència dels set artistes del grup: Ramon Ferran, Pascual Fort, Gonzalo Lindín, Luis Moret, Alfonso Parra, Mariano Rubio, Jordi Secall i Emili Alba. A més, també s'hi fa un recull d'articles de l'època i llibres sobre la repercussió del grup.

Salt artístic

“Es van trobar amb una situació artística molt pobra i arcaica a Tarragona. Ells van ser els que van trencar amb els moviments restauracionistes que dominaven a la ciutat i van fer el salt de l'art modern al contemporani”, va destacar la comissària de l'exposició, Assumpta Rosés. La inquietud del grup (que va ser batejat com a tal per la premsa i els crítics, tot i que els artistes mai se'n van considerar un) va tenir el suport que va rebre de locals com la Galeria Fort, la Llibreria de la Rambla, el Centre de Lectura de Reus o Òmnium Cultural. Quatre dels seus membres, a més, eren professors de l'Escola d'Art de Tarragona, llavors en plena implantació.

La “revolució” artística que van plantejar va coincidir amb un moment de canvi a la ciutat, que en aquells anys vivia un boom demogràfic gràcies a l'arribada de nous ciutadans, atrets per la indústria química llavors en implantació. “Vam absorbir l'esperit del maig del 68 i el vam traslladar a la pintura. Tot i ser un moviment curt, ens va donar força per continuar”, va destacar el pintor Ramon Ferran.

L'activitat artística del Grup de Tarragona va destacar especialment en l'àmbit de l'esmalt i el gravat, tècniques en què els seus membres van plantejar innovacions. “Es van fer moltes experimentacions i van estar a l'avantguarda de l'Estat”, va destacar Rosés.

LA DATA

25.09
L'exposició
‘Grup de Tarragona 1970-1972' es podrà veure des de demà i fins a finals de setembre.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.