Política

mont-roig del camp

Un pacte a cinc bandes dóna l'alcaldia a ERC i foragita el PSC del govern

El republicà Ferran Pellicer dirigirà el consistori amb el suport de CiU, la FIC, el PP i Vx+

El socialista Fran Morancho queda relegat a l'oposició tot i ser el més votat

Hi ha un tomb postelectoral a l'Ajuntament de Mont-roig del Camp. El PSC, liderat per l'alcalde en funcions, Fran Morancho, quedarà fora del govern tot i que ha estat la força més votada (amb sis regidors de disset) i fins i tot haver millorat resultats respecte del 2007. Les altres cinc forces polítiques que han aconseguit representació (la coalició d'AME-AM, CiU, la FIC, el PP i Verds per més) van formalitzar ahir un pacte de govern que dóna l'alcaldia al cap de llista d'AME-AM (una aliança electoral formada per ERC, independents de Miami i ADMC), Ferran Pellicer.

“No és un pacte en contra de ningú. Ens ha unit la necessitat de prioritzar les persones”, va destacar Pellicer, que va assenyalar que una de les prioritats serà superar la crisi econòmica en el municipi. Tot i que els republicans tan sols tenen un regidor més que els seus altres socis de govern (tots amb dos regidors), han fet valer els poc més de 200 vots de diferència per retenir l'alcaldia durant els quatre anys. Les tinences d'alcaldia es repartiran entre els altres quatre caps de llista: la primera, per a Francisco Chamizo (CiU), i la segona, per a Josep Maria Aragonès de la FIC que, curiosament, és una escissió de la federació nacionalista.

Per tal d'articular tantes sensibilitats, el govern s'estructurarà amb regidories compartides entre partits. Hisenda la compartiran CiU i el PP, igual que el pla de barris. Medi Ambient la compartiran CiU i Vx+. ERC controlarà Urbanisme, i CiU, Turisme i Sanitat.


El PSC liderat per Fran Morancho (a la imatge, el segon per l'esquerre) va aconseguir per primer cop l'alcaldia de Mont-roig del Camp l'any 2007, llavors amb les sigles d'Units Per Miami - Progrés Municipal (la marca blanca dels socialistes), i també en aliança amb Iniciativa. Tot i que llavors la diferència de regidors amb CiU va ser de tan sols un, Morancho se'n va sortir amb un pacte a quatre bandes amb ERC, ADMC i el PP, tres grups que li han girat l'esquena i han preferit formar un govern alternatiu. El govern de Mont-roig, de fet, ha acabat aquest mandat en minoria, després que una polèmica sobre el centenari Miró i l'ús de l'Església Vella per part de l'entitat privada Centre Miró va provocar una divisió interna i acabés amb l'expulsió del govern d'ERC i ADMC, ara integrats en AME-AM.

“Hi ha partits que no acceptaven un alcalde de Miami”

Ahir l'alcalde en funcions, Fran Morancho, va definir el pacte de la resta de grups que el convertirà en cap de l'oposició a partir de l' 11 de juny com una “llàstima”. El socialista, que ha liderat el consistori durant els darrers quatre anys, va denunciar que els partits “ja tenien mig preparat el pacte abans de les eleccions”, i va assegurar que el factor de Miami Platja hi havia pesat molt. “Sé que hi ha partits que no podien tolerar que l'alcalde de Mont-roig fos de Miami”, va sentenciar Morancho.

Els socialistes lamenten especialment que aquest pacte a cinc bandes s'hagi produït quan la formació ha millorat resultats respecte del 2007 i ha passat de quatre regidors a tenir-ne sis. “Aquest govern no és el que ha votat la gent”, va criticar l'alcalde en funcions i cap de llista. Morancho va anunciar que continuarà a l'Ajuntament com a regidor a l'oposició. “Continuarem, d'acord amb els resultats que hem obtingut”.

El PSC, de fet, va oferir a darrera hora un acord de govern “seriós”, segons Morancho, tant a CiU com al PP, que van rebutjar perquè van preferir el pacte amb la resta de partits. El cap de llista socialista va augurar que el futur govern tindrà problemes d'estabilitat. “En aquesta situació econòmica, cal un govern fort. Amb set partits, serà molt difícil tirar endavant projectes importants”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.