Salut

La tisorada torna a expulsar les infermeres a l'estranger

Desenes de professionals amb contractes eventuals han perdut la feina

L'atur afecta el 21% de les més joves, quan fa un any l'ocupació era plena

Algunes prefereixen marxar i fer de cambreres

La crisi i, especialment, les retallades que s'han començat a aplicar aquest any als centres sanitaris amenacen de reactivar la sortida de desenes d'infermeres catalanes joves cap a l'estranger. L'èxode de professionals cap al Regne Unit, França o Itàlia que es va viure entre els anys 2001 i 2006 pot tornar a repetir-se, tenint en compte que, des de principis d'any, les peticions d'assessorament per marxar a l'estranger que ha rebut el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) han augmentat un 45% en relació amb el mateix període de l'any passat. “Hem passat de la plena ocupació de fa un any, quan fins i tot hi havia manca de professionals, a un 21% d'atur entre les infermeres més joves”, afirma el gerent del COIB, Josep París.

En els primers quatre mesos i mig de l'any, 528 infermeres han sol·licitat al COIB informació per marxar a l'estranger. El Regne Unit, França i Itàlia continuen sent les destinacions majoritàries. Tot i que les titulades catalanes i espanyoles estan molt ben valorades, París alerta que aquests països ja no tenen la mateixa capacitat d'absorbir professionals que tenien fa deu anys. De tota manera, la situació d'algunes infermeres és tan “desesperada” que “n'hi ha que volen marxar encara que sigui per fer de cambreres”, assegura París.

Tot i que la retallada en salut només acaba de començar, desenes d'infermeres que tenien contractes eventuals ja han estat, literalment, expulsades del sistema. Són les professionals més joves, “les que haurien de ser el relleu generacional de la professió”, afirma París. El pitjor, però, és que “quan, d'aquí a uns anys, les necessitem, ja no les tindrem i llavors haurem de buscar infermeres a Sud-amèrica o a l'Europa de l'Est, com va passar fa uns anys”, es lamenta.

Josep París creu que la situació és molt greu i que “això és només el principi”. El dràstic descens del nombre d'ofertes laborals així ho indica: l'any 2008 la borsa de treball del COIB va rebre 430 ofertes de feina en el primer quadrimestre, mentre que el 2010 es van reduir a 234 i aquest any, a tan sols 102.

Només el 25% d'infermeres de les darreres cinc promocions tenen contracte indefinit. La resta ja ha perdut el seu lloc de treball o el veu perillar. Segons el COIB, un terç de les que han demanat informació per marxar a l'estranger des del juliol passat ja han fet les maletes, però la meitat no estan treballant d'infermeres.

LA XIFRA

42.000
persones
treballen en l'àmbit de la infermeria a Catalunya. El 75% de les més joves tenen contractes laborals eventuals.

Metges amb sous mileuristes

Els salaris mileuristes cada cop són més freqüents entre metges als quals la sanitat pública ofereix contactes de 25 hores setmanals renovables mensualment. Així ho ha denunciat el sindicat Metges de Catalunya (MC), des d'on asseguren que el 40% dels centres d'atenció primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) té contractat personal mèdic en aquestes condicions de “precarietat”.

Segons MC, fins ara l'ICS només havia fet servir aquesta modalitat de contractació de manera puntual a l'estiu. Ara, però, s'ha estès per tot el país arran de les retallades i afectaria tant les interinitats per vacant com una part de les suplències, ja que moltes ni tan sols es cobreixen, segons MC. El sindicat denuncia que, en aquest tipus de contractes, la dedicació és 100% assistencial i no es reserva un terç de la jornada a formació, tal com estableix la legislació. Aquests metges –la majoria joves– tampoc tenen dret a la retribució variable per productivitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.