Cultura

“Absolutament indignat”

Francesc Parcerisas, degà de la Institució de les Lletres Catalanes, rebutja frontalment la llei òmnibus

En el redactat de la llei òmnibus es diu que la ILC no promouria ajuts i beques; només els proposaria

“Si el president del Conca s'hi mostra «radicalment en desacord», jo, a més, estic absolutament indignat”, va declarar ahir el degà i vicepresident de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), Francesc Parcerisas, en relació amb l'avantprojecte de la llei de simplificació, d'agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l'activitat econòmica, anomenada llei òmnibus, amb el qual el govern pretén reestructurar molts dels seus departaments. Pel que fa a la ILC, organisme autònom depenent de la Generalitat, passaria a ser, com es pretén també amb el Conca, un òrgan consultiu. Segons els actuals estatuts, una de les funcions de la ILC és “promoure la creació i els estudis literaris en català mitjançant beques, borses, encàrrecs i altres ajuts”. El redactat de l'avantprojecte elimina la capacitat directa d'oferir ajuts: “Proposar la creació de beques, borses, encàrrecs i altres ajuts per promoure la creació i els estudis literaris”. Pel que fa a aquest aspecte de concessió d'ajuts, Parcerisas opina que “no és el mateix un organisme que aplega tot el sector que una finestreta administrativa. Amb l'excusa econòmica ho volen tenir tot controlat”. Parcerisas creu que l'avantprojecte ha estat presentat sense marge de temps per fer-hi al·legacions i barrejant-hi temes molt diversos. “No pots posar al mateix sac temes socials, les biblioteques, institucions de nova creació i altres d'històriques com la nostra, que té el seu origen en la República”. El degà de l'IEC es mostra d'acord amb la reforma i modificació dels mecanismes de funcionament de la Institució, però amb un altre plantejament. “Abans de les eleccions vaig parlar amb els partits polítics sobre els canvis que convenia fer en la nostra institució, que reconeixem que s'ha d'adaptar al temps d'avui, i tothom hi va estar d'acord, però després dels comicis tot s'ha oblidat”. Francesc Parcerisas considera que hi ha dos grans motius per preservar la ILC en el seu model actual: “Perquè som representatius del sector i perquè fem una tasca de Països Catalans que no ha fet l'administració, ja que els diferents governs no han sabut defensar la presència de TV3 a València”.

Per la seva banda, el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo, es va mostrar “sorprès”. Però va reconèixer que havia parlat anteriorment amb Ferran Mascarell sobre l'encaix de la IEC en la nova línea de la conselleria. En assabentar-se de l'avantprojecte, Izquierdo va parlar amb el secretari general de Cultura, Xavier Solà, que li va comentar que, la publicada, no era encara la proposta definitiva.

Crida a la mobilització per internet

En vista del que consideren una amenaça de desaparició de l'actual Institució de les Lletres Catalanes, l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i el PEN Català (associacions professionals que amb altres com ara el Gremi d'Editors o l'Associació d'Editors en Llengua Catalana formen part del Consell Assessor de la ILC) han convocat per demà a l'Ateneu Barcelonès una assemblea informativa conjunta i oberta per informar i valorar mesures a emprendre en relació amb la retallada competencial de l'IEC. Les tres entitats també han endegat una campanya d'adhesió a la continuïtat de la Institució de les Lletres Catalanes per correu electrònic. Aquesta adhesió també va ser promoguda ahir per internet per altres instàncies, una de les quals signades pel mateix Francesc Parcerisas, que demana suport per “salvar” la institució.

Demà també hi haurà una junta ordinària de l'IEC en què l'ordre del dia s'ampliarà per tractar sobre la llei òmnibus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.