Política

L'egipci Al-Zawahiri s'erigeix en nou líder global d'Al-Qaida

L'entorn del desaparegut Ben Laden s'imposa en la pugna per dirigir l'organització

Els Estats Units intensifiquen la persecució d'islamistes al Iemen, on s'amaga el clergue radical Al-Aulaqi, nascut en sòl nord-americà

El número dos d'Al-Qaida passa a ser el número u. El metge egipci Aiman al-Zawahiri, durant anys mà dreta d'Ussama ben Laden, ha estat designat nou líder de l'organització, segons un comunicat difós en diverses pàgines web islamistes. Al-Zawahiri, candidat natural a succeir el saudita –mort el 2 de maig al Pakistan per un comando nord-americà–, s'hauria imposat en la pugna interna per dirigir la xarxa.

El lideratge de Ben Laden era incontestable, però cap altre dirigent no té prou carisma per aglutinar les grans famílies islamistes regionals. Prova d'això és el lideratge interí que operava fins ara. El també egipci Saïf al-Adel, que es calcula que s'aixopluga a l'Iran des de l'any 2002, actuava de dirigent de transició, fet que s'interpretava com un preludi de la designació d'Al-Zawahiri.

En contra del nou líder hi jugaven els seus 60 anys i el fet d'estar desconnectat de l'empenta juvenil de diverses faccions. Al-Zawahiri va ser acusat de pertànyer als Germans Musulmans d'Egipte, d'haver participat el 1981 en l'assassinat de president Anuar al-Sadat al Caire, i se li imputen, per exemple, els atemptats de Kenya i Tanzània. Se'l busca al Pakistan.

Persecucions al Iemen

En tot cas, la xarxa té tentacles arreu del món, agermanada amb una quinzena de grupuscles islamistes, el més actiu dels quals és a la península Aràbiga, amb el caòtic Iemen com a base d'operacions. Els EUA van intentar matar el màxim dirigent iemenita, l'imam Anuar al-Aulaqi, amb un míssil dies després de l'operació del Pakistan i han aprofitat l'exili hospitalari del president, Ali Abdal·là Saleh, per continuar els atacs selectius amb avions tripulats i no tripulats al sud del país.

En la recerca d'Al-Aulaqi s'hi suma l'interès específic que es tracta d'un líder regional potent nascut en sòl nord-americà, a Nou Mèxic. L'administració Obama té previst intensificar els atacs selectius al Iemen aquest estiu, en la línia d'atacar objectius amb permís dels països teòricament aliats, com ara el Iemen o el Pakistan, o sense autorització.

L'últim cap territorial de caure va ser l'anomenat Ben Laden africà, Fazul Abdullah Mohammed, mort per forces de Somàlia en un control policial, l'11 de juny.

El santuari pakistanès

En la permeable frontera santuari entre el Pakistan i l'Afganistan, un dels homes forts és Hakimula Mehsud, juntament amb el líder talibà Sirajuddin Haqqani, amb permís del mul·là Omar, que continua sense aparèixer.

Els nord-americans cerquen també Abu Yahya al-Libi, que formava part del cercle més íntim de Ben Laden. Al-Libi era comandant de camp a l'Afganistan. La seva fama prové de la fuga protagonitzada el juliol del 2005 de la presó d'alta seguretat de l'exèrcit nord-americà a Bagram, a l'Afganistan.

D'altra banda, l'enllaç amb militants de l'Iraq, l'Iran i Algèria és el libi Atiyah Abd al-Rahman, escollit directament per Ben Laden per reclutar i fer d'interlocutor en converses amb els grups islamistes que operen sota el paraigua de la xarxa.

Precisament, Al-Qaida del Magrib Islàmic, especialitzada en segrestos d'estrangers al nord d'Àfrica com a fórmula de finançament, s'identifica amb Abdelmalek Droukdel i Abdelhamid Abu Zeid. Malgrat que no l'hagi reivindicat, l'atemptat de Marràqueix que va causar setze morts en una cafeteria turística l'abril passat s'atribueix a aquesta branca de l'organització.

LA FRASE

Al-Zawahiri assumeix la responsabilitat de governar el grup i demanem a Al·là que li doni sort
Comunicat d'Al-Qaida

Quinze anys de presó per a Bashir

La justícia indonèsia va condemnar ahir a quinze anys de presó al clergue islamista Abu Bakar Bashir, líder espiritual de la Jemaah Islamiya, grup terrorista afí a Al-Qaida al sud-est asiàtic. Se'l considera culpable de planificar accions terroristes, reclutar gihadistes per la causa i finançar un camp d'entrenament a la província d'Aceh, a l'illa de Sumatra. “Aquest veredicte és dels amics del dimoni i les lleis de l'islam em prohibeixen acceptar-lo”, va afirmar el clergue en conèixer la sentència.

Bashir, de 72 anys, va ser detingut el 2010 i al febrer va començar el judici. Nega tot vincle amb el terrorisme però es declara admirador de Ben Laden. Un gran dispositiu de seguretat es va desplegar ahir al voltant del tribunal, a Djakarta, on es van concentrar seguidors del condemnat amb samarretes de Ben Laden. La Jemaah Islamiya seria autora dels atemptats de Bali del 2002, on van morir més de 200 persones. El clergue ja va ser empresonat el 1979 pel règim de Suharto per haver promogut la creació d'un estat islàmic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.