Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Bellaterra apel·la a un informe local per aturar l'abocador d'Almar

GENERALITAT L'EMD ha enviat una còpia al govern per tenir la garantia que no es faci aquesta instal·lació a tocar del nucli residencial INCOMPATIBLE L'alcaldessa insisteix que no modificarà el planejament urbanístic de la zona

El president de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Bellaterra, Ramon Andreu, va fer arribar dijous a la Generalitat una còpia d'un informe de l'Ajuntament de Cerdanyola en què es conclou que la petició de l'empresa Puigfel de fer un abocador de residus d'ecoparc a l'argilera Almar “no és compatible amb el planejament urbanístic vigent”, amb l'objectiu d'aconseguir “garanties que l'abocador no es farà”. Andreu recorda que, segons la normativa vigent, quan un ajuntament conclou que no hi ha compatibilitat urbanística, la Generalitat “té l'obligació de fer una resolució per denegar la petició del particular i, tot seguit, arxivar el projecte”.

I és que les pors de Bellaterra i de les plataformes que s'oposen a l'abocador –situat al límit de Bellaterra i Sant Cugat– és que el temps passi, els treballs d'excavació continuïn i no hi siguin a temps d'aturar un projecte que no compleix la llei. “La presentació d'aquest document a l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada ha de permetre tancar una porta perquè accidentalment es pogués donar un permís que no correspon”.

“No és cap novetat”

L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, assegura que el document fet públic per l'EMD de Bellaterra “no és cap novetat” perquè el govern local –en l'últim tram de l'anterior mandat– ja ho havia explicat. Sí que ho havia explicat, però no en veu pròpia, sinó en les respostes per escrit que va donar a les preguntes que el grup municipal del PP va presentar en el ple del març d'aquest any. En una de les interpel·lacions, el PP preguntava en quin punt estava la petició del certificat de compatibilitat urbanística i el govern local va respondre que, tot i estar “pendent de certificat municipal”, l'informe tècnic conclou que l'activitat d'abocador “no és compatible” amb el planejament urbanístic vigent.

Carmona –que no s'explica com l'EMD ha tingut accés a un document de caràcter administratiu– no sap si ja s'ha enllestit la feina dels tècnics municipals quant al certificat de compatibilitat urbanística, però avança que l'encarregat de fer arribar el document a la Generalitat és l'empresa Puigfel, com a promotora del projecte. En tot cas, Carmona insisteix que el consistori no té cap intenció de modificar el pla urbanístic per permetre la instal·lació d'un abocador a la ciutat.

L'alcaldessa ha aprofitat l'ocasió per recordar que la Generalitat encara no ha fet cap pas en relació amb la demanda de la creació d'un mapa de les localitzacions d'aquestes instal·lacions arreu del país.

La plataforma vol accions polítiques

C.A.F.

La Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors considera positiu l'informe municipal, però recorda que només “és tècnic i merament declaratiu de l'actual planejament” i que, en cap cas, “no reflecteix la voluntat política de permetre o no la ubicació de l'abocador que demana Puigfel”. Per aquest motiu, l'entitat demana a l'Ajuntament que es comprometi a no modificar, “ni ara ni en el futur”, el planejament urbanístic del paratge de Can Fatjó dels Aurons, i també a expressar que “no hi ha cap justificació específica per autoritzar un abocador que és clarament incompatible amb el planejament”. La plataforma contrària a l'abocador de Can Fatjó no entén que la Generalitat i el consistori hagin permès a Puigfel continuar els treballs des de l'abril “sense tenir els permisos ambientals necessaris”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.