Societat

Nou pas fronterer oficial al coll de Manrella

L'Ajuntament de Morellàs i les Illes ha comprat el terreny necessari a la propietària que havia barrat l'accés al coll durant anys

La pista desenclava les Illes i la Vajol, comunicant fàcilment el Vallespir i l'Alt Empordà

Ja es pot anar en cotxe de les Illes (Vallespir) a la Vajol (Alt Empordà) sense por de trobar-se roques o arbres que tallin el camí, posats voluntàriament per impedir el pas en el tram que la pista era privada. O una rasa feta per la Prefectura de Perpinyà per impedir el pas de la frontera de manera clandestina, com va ser el cas fa una desena d'anys.

Durant més de trenta anys la població de Morellàs i les Illes –a la Catalunya Nord– i de la Vajol –a la Catalunya autònoma– ha anat fent mobilitzacions i peticions perquè aquesta via de comunicació entre el Vallespir i l'Alt Empordà sigui accessible legalment a tots els veïns. Ara, l'Ajuntament “ha comprat vuit metres d'amplada de pista del coll fins a les Illes”, explica el batlle André Bordaneil per convertir el trajecte en propietat municipal. “Només queda un veí que ens posa problemes, que no deixa ampliar la pista en un revolt, però tot s'adobarà”. La pista –malgrat els obstacles físics i legals que havia posat la propietària parisenca (“amb raó”, diu el batlle) d'un tram del recorregut– ha estat sempre utilitzada pels veïns per anar d'una banda a l'altra de la frontera. “Existeixen bon nombre de relacions familiars entre les dues poblacions i, fins i tot, hi ha tres mainatges de les Illes que han estat escolaritzats a la Vajol”, afirma el batlle.

Projecte d'urbanització avortat

Segons alguns veïns si s'ha trigat tants anys a trobar una solució legal és “perquè hi havia la voluntat, per part de la propietària dels terrenys, d'urbanitzar la zona fins a dalt del coll”, cosa que confirma Bordaneil, que explica que “la dona va comprar el terreny pensant que faria fortuna, i té un projecte d'urbanització de 250 cases”. Aquest projecte ha esdevingut “molt difícil de realitzar segons les noves lleis, però no impossible”. Segons aquestes lleis, ha de respectar un ampli perímetre al voltant de la presa d'aigua que alimenta la població. Bordaneil explica: “Tenim tres fonts que alimenten bé les 300 persones de les Illes, però no serien suficients per a mil persones”. Amb la compra del terreny al llarg de la pista l'Ajuntament ha obtingut totes les autoritzacions per obrir la “pista comunal”. Una pista que no té res a veure amb la carretera asfaltada i ben arreglada que puja al coll des de la Vajol, ja que continua sent de terra i amb un traçat difícil.

Desenclavament de dues valls

Tant la Vajol com les Illes eren“dues valls en cul-de-sac”, segons el batlle de Morellàs i les Illes. Tot i insistint sobre els lligams familiars d'una banda i l'altra del coll fronterer, Claude Bordaneil evoca la utilitat d'aquesta pista per accedir a la zona “en cas d'incendis i de terratrèmols” ja que “no cal oblidar que ens trobem en una zona sísmica”. Un acte d'obertura oficial de la pista, organitzat entre els dos ajuntaments i diverses entitats empordaneses i vallespirenques, va tenir lloc a inicis del mes de juny. Propietaris de terrenys que envolten el coll no volen “que se'n parli gaire” ja que, igual que el batlle, no desitgen que la pista “esdevingui una via alternativa entre França i Espanya quan hi ha embussos a la carretera i a l'autopista”.

Fa dos anys que les dues poblacions veïnes i agermanades celebren una fira transfronterera, amb la participació de poblacions veïnes com Darnius, Maçanet de Cabrenys o Agullana. La primera edició va tenir lloc a la Vajol i la segona a Morellàs i les Illes. Enguany, amb la pista oberta, la Fira Transfronterera podria celebrar-se al coll de Manrella.

Monument a Lluís Companys

Al coll s'hi troba el monument a la memòria del president de la Generalitat republicana Lluís Companys, del 1934 al 1939, afusellat per les tropes franquistes a Barcelona després de ser detingut a l'Estat francès per la policia francesa de Vichy. Companys i el president del govern autònom basc José María Aguirre van passar junts la frontera, camí de l'exili, pel coll de Lli, vora la Manrella. Unes hores després passaria pel mateix lloc el president de la república espanyola Manuel Azaña. El monument a Lluís Companys es va erigir el 1979 a la Manrella, perquè era de més fàcil accés que el coll de Lli. Pel coll de Manrella es calcula que hi van passar 50.000 persones durant la Retirada l'any 1939. Cada 15 d'octubre té lloc al monument un acte de record de Lluís Companys ja que aquesta és la data del seu afusellament al castell de Montjuïc de Barcelona.

En aquest coll existeix una particularitat en el traçat de la frontera. Segons el cadastre reconegut per França i Espanya el coll pertany al municipi sud-català d'Agullana, a l'Estat espanyol. Però segons el traçat de les fites frontereres es troba en territori de Morellàs i les Illes, a l'Estat francès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.