Societat

tribunals

La fiscalia alerta que un 94% dels delictes d'odi no es denuncien

Els Mossos van recollir 171 denúncies per discriminació a Catalunya el 2010

El fiscal exigeix més eines de control

El fiscal especial d'odi i discriminació a Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, va alertar ahir que un 94% dels delictes discriminatoris no es denuncien a l'Estat espanyol, xifra que a Europa també és alta: un 82%. Per fer aflorar aquesta “xifra submergida”, Aguilar va detallar que la fiscalia d'odi –creada fa dos anys a Catalunya i la primera a Espanya– durant el 2010 ha “consolidat” el seu servei posant-se en contacte amb ONG, que treballen amb col·lectius en situació de risc, com els immigrants, i amb organismes com l'Agència de Drets Fonamentals de la UE.

En la presentació de la memòria del 2010, Aguilar va destacar que és el primer any que disposen de xifres sobre denúncies discriminatòries gràcies al protocol fixat pels Mossos, també el primer a l'Estat espanyol. A Catalunya es van presentar 171 denúncies d'odi, de les quals 127 a la demarcació de Barcelona, 22 a Girona, 16 a Tarragona i 6 a Lleida. Del total, el 41% són per racisme; el 29% per l'orientació sexual, i el 7% per religió. La majoria van ser per delictes de lesions i contra la integritat moral.

Per assolir un control més acurat dels casos, el fiscal va demanar un sistema informàtic als jutjats que detalli els agreujants d'odi, i formació dels professionals. “Espanya és un dels pocs estats que no tenen aquestes estadístiques”, va afirmar Aguilar, que va insistir que l'any passat va continuar creixent la difusió de la doctrina de l'odi a internet, així com “discursos polítics concrets” que fomenten la xenofòbia.

LA FRASE

La crisi ha fet disparar discursos polítics xenòfobs. Ara, invertir en convivència serà molt econòmic
Miguel Ángel Aguilar
fiscal especial contra l'odi i la discriminació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.