Societat

TRIBUNALS

La fiscalia investiga la venda d'ocells protegits

Requereix informació a quatre ajuntaments metropolitans

Critica la llei òmnibus per desprotegir-los

La fiscalia ha obert diligències informatives per esbrinar si la “venda massiva” d'ocells fringíl·lids que es realitza en quatre ciutats metropolitanes són ajustades a la protecció que tenen aquestes aus cantaires. El fiscal de Medi Ambient i Urbanisme, Antoni Pelegrín, va detallar ahir que s'ha demanat informació als ajuntaments de Badalona, Barberà del Vallès, l'Hospitalet i Cornellà, sobre aquest comerç en encants.

En aquest sentit, Pelegrín va qüestionar la llei òmnibus, impulsada pel govern de CiU, perquè permet la cria en captivitat dels fringíl·lids i treu les quatre espècies del catàleg d'aus protegides, contravenint al conveni de Berna, signat per l'Estat espanyol. Actualment, la llei catalana no permet una captura dels mascles fringíl·lids (la femella està prohibida), perquè no hi ha mètode selectiu per fer-ho. El fiscal advoca per promoure una reforma del Codi Penal que castigui el tràfic il·legal d'aquestes especies, com tenen les aus amenaçades, perquè ara només són sancionables administrativament. De les 22 diligències contra la fauna obertes per la fiscalia el 2010, “la majora són per la captura de fringíl·lids, que –segons Pelegrín– amaga un important moviment econòmic basat en el comerç de l'obtingut a la natura i que afecta un gran nombre d'aquests exemplars, en franc declivi”. El Tribunal Suprem manté oberta la investigació iniciada per la fiscalia contra l'exdirectora general de Medi Natural i ara diputada d'ICV Núria Buenaventura per concedir 3.374 autoritzacions de caça de fringíl·lids amb l'excusa de fer un estudi.

Pel que fa als delictes urbanístics, la fiscalia va obrir 74 investigacions al Barcelonès l'any passat, un 16% més que el 2009 (62 casos).

LA XIFRA

3.000
euros
pot costar un ocell fringíl·lid. Està protegit per la llei i són: la cadernera, el pinsà, el verderol i el passerell.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.