Articles

Vuits i nous

Cuina patrimonial

El president Mas dóna suport a la iniciativa que la cuina catalana sigui declarada patrimoni de la humanitat. Vol dir, President? Vol dir que no en fem un gra massa, de patrimonis de la humanitat? Quan en van ser declarats els castellers, se'm va acostar un home de Girona, tot somicant: “I les sardanes, què?” Vaig consolar el gelós sardanista dient-li que si seguim així aviat tindran més valor les produccions humanes que no hagin estat distingides per la Unesco que les altres, perquè la gent les considerarà una raresa i, per tant, signe de distinció. A Mataró vivíem tranquils sense presentar un monument digne de ser admirat a escala planetària, i de sobte, sense cap gestió pel mig, en tenim dos. Un és la colla castellera pel sol fet de ser colla castellera i l'altre un edifici de Gaudí, perquè tota l'obra d'en Gaudí, fins i tot la nau de fàbrica i els urinaris de què parlo, és humanament patrimonial. Si la cuina catalana obté el reconeixement, totes les senyores i senyors de casa seva que sàpiguen fer una escudella o una escalivada seran patrimoni. A cada casa hi haurà una figura humana i uns fogons i cassoles dignes de mundial admiració. Passin a la cuina, que veuran patrimoni de la humanitat.

El 2010 la cuina mexicana va ser inscrita a la llista. Què és la cuina mexicana? ¿La de las enchiladas i el guacamole? Els puc dir que un dia que vaig visitar el nord de Mèxic les enchiladas i el guacamole hi queien molt lluny, i en canvi se servien unes carns al foc com les que es menjava en John Wayne en les caravanes de Texas ¿És igual la cuina del Pallars que la de l'Ebre? Sí, ja ho sé: es tracta de premiar la varietat, la riquesa. Però si tanta n'hi ha, què és la cuina catalana, quin element comú la relliga? Tot plegat, ja ens ho poden confessar. és perquè el jurat de la Unesco, organisme que no sap on donar-les, s'entretingui fent de tastaolletes en aquest món on tothom voldria ser jurat de les estrelles Michelin, i perquè els cuiners catalans que tenen les estrelles siguin encara més famosos i potenciïn el turisme. Tot pel turisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.