Societat

MARIA GARRIGA I LOURDES SEGUER

PSICÒLOGUES EXPERTES EN ACOLLIMENTS I ADOPCIONS

“Ser família acollidora és un acte de generositat”

En què consisteix l'acolliment familiar?

En la convivència temporal en una família d'un menor d'edat que està sota la tutela de la direcció general d'Atenció a la Infància i l'Adolescència. L'objectiu de l'acolliment és protegir un infant els pares biològics del qual passen serioses dificultats de desestructuració i no estan en condicions d'atendre'l. Depenent d'aquestes circumstàncies i de les necessitats específiques dels infants, existeixen diferents modalitats d'acolliment: d'urgència i diagnòstic, de curta durada, permanent, de cap de setmana i vacances... L'acolliment familiar és una molt bona opció per al nen; en la majoria dels casos està comprovat que li és més favorable créixer en un entorn familiar que no en un centre.

Això perquè hi fa l'aprenentatge natural del que serà la seva vida d'adult?

Sí, tothom necessita referents positius i en aquest aspecte la funció de la família acollidora és molt important perquè ofereix la vivència d'un model idoni de relacions familiars en el qual el nen anirà projectant i conformant la seva personalitat. És molt estimulant constatar com molts nens acollits s'han fet grans, viuen en parella, tenen fills... i els va prou bé! És la demostració que val la pena fer un acolliment, donar a l'infant l'oportunitat d'un entorn normalitzat, que tingui al costat persones que l'estimen i el cuiden.

Tot i disposar d'un grup molt actiu de famílies acollidores en caldrien moltes més, segons heu manifestat públicament. Fins a quin punt la crisi genera més demanda i està influint en la desestructuració familiar?

Hi influeix moltíssim. Cada vegada hi ha més gent que viu en una situació molt dura, que es troba al límit de la seva resistència i això actua com a desencadenant d'altres mals: desequilibri mental, descontrol, violència... Pel que veiem la línia és molt fina, tots ens hi podríem trobar. Nosaltres som partidàries de fer més intervenció social per prevenir situacions de risc vinculades amb la precarietat i, per descomptat, considerem que en aquest terreny no s'hauria de retallar recursos sinó tot el contrari.

Els costa, a les famílies, fer el pas d'acollir un infant? Amb quin suport compten?

Totes coincideixen que al principi certament els és difícil prendre la decisió, però que un cop han passat pel procés d'informació i de formació arriba un moment que s'adonen que han d'assumir el repte i es llancen. Les famílies reben una prestació econòmica mensual per l'acolliment d'un infant tutelat i disposen també del suport tècnic dels professionals de l'àrea d'acolliment de la nostra entitat formada per psicòlegs, treballadors socials, educadors socials i pedagogs que fan el seguiment de cada cas. En el moment d'un acolliment tenim en compte totes les variables, fem casar el perfil i les necessitats del nen amb la disponibilitat de la família per tal que l'experiència sigui reeixida al màxim.

És evident la tasca social que realitzen les famílies acollidores, però quina diríeu que és la seva gratificació personal?

Elles parlen d'una vivència enriquidora fonamentada en el valor de la solidaritat. També expliquen que ha ajudat els seus fills a aprendre a compartir i a ser conscients de la realitat social, de com es pot contribuir a millorar la situació dels infants que no han tingut les mateixes oportunitats que ells. El cert és que la immensa majoria de les famílies repeteixen l'experiència.

Un moment especialment emotiu deu ser quan l'infant se'n va.

El dol hi és, ens en podem fer càrrec, però tot l'equip estem al costat de la família per afrontar aquest moment i viure'l de manera positiva. Moltes vegades, de tota manera, la relació no s'interromp i la família acollidora assumeix un rol d'apadrinament d'acord amb la família biològica. Ser família acollidora és un acte de generositat molt gran, carregat de sentit, que mereix tot el reconeixement social.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.