Societat

Sanitat

La teràpia de l'humor

Somriures de salut

El grup Xaropclown aprofita l'humor per activar la gent gran

Es treballen les emocions, la memòria o el llenguatge

Els estudis científics demostren que riure té múltiples beneficis per al cos humà. Precisament, per potenciar aquests aspectes positius i treballar aspectes complementaris, el grup Xaropclown ha desenvolupat un programa pilot en què a través de l'humor aplicat a la gent gran de les residències geriàtriques es treballa l'estimulació, la memòria, la relació social i es lluita contra l'ansietat o la depressió.

A mitjan de l'any 2010 aquest grup, conegut per aplicar una teràpia semblant a les unitats pediàtriques dels hospitals, va iniciar una experiència al centre geriàtric Maria Gay de Girona. A partir del setembre, el programa també s'aplicarà al centre geriàtric Zoilo Feliu de la Bisbal i ja seran uns 250 avis que es beneficiaran d'aquesta nova teràpia. El programa compta amb el suport de l'Obra Social de Catalunya Caixa i la cap d'Envelliment Actiu, Maria Carmen Olaya, subratlla la voluntat d'incidir gràcies al riure en “aspectes emocionals i en la millora de la qualitat de vida de la gen gran”. La directora artística de Xaropclown, Ángeles Garcia, posa de relleu la voluntat que a través de l'humor “s'estimuli la memòria i el llenguatge a més de les virtuts relaxants que aporta el riure”.

El director del centre Maria Gay, Jordi Pujiula, assenyala “la bona rebuda” de l'experiència per part de la gent gran. “Ho veiem perquè esperen que arribin i perquè és una activitat molt estimulant per a ells”, afegeix el director del centre. El treball també s'individualitza amb accions concretes adaptades a les demències mentals més lleus o més severes en cada cas. Admeten que amb demències més severes han comprovat com accions amb música aconsegueixen de seguida captar l'atenció de la persona i que la mirada se centra en els personatges de Xaropclown.

Ahir el “Joc dels records” va servir per repassar els estius, recordar els primers topless de les sueques a la Costa Brava, el viatge d'algunes residents en moto a la platja o algunes cançons conegudes. Les cares evidenciaven ahir els bons records que tenien dels seus estius. El bon humor de les dues pallasses es transmetia sense filtre amb els residents del centre i algunes senyores no dubtaven a posar-se a cantar algunes de les cançons més populars de la seva època. La prescripció de prendre una bona dosi de somriures almenys un cop per setmana hauria de ser obligatòria per tothom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.