Política

Campanya d'ajuntaments a favor de l'objecció fiscal

La plataforma Decidim.cat té un bon nombre de consistoris que aprovaran, passat l'estiu, mocions en què s'apel·larà a la insubmissió contra l'Estat

Els municipis, però, no concreten quan començaria la rebel·lió

Si els partits van rebre amb certa tebior la iniciativa d'Òmnium de promoure l'objecció fiscal en cas que fracassi el concert, alguns ajuntaments sí que s'ho han pres amb entusiasme. Diversos consistoris iniciaran passat l'estiu una campanya a favor de la rebel·lió contra Espanya i s'aixoplugaran sota el moviment de càrrecs electes locals Decidim.cat.

La plataforma ja té un bon nombre de poblacions que estarien disposades a aprovar mocions en aquest sentit. Una de les primeres seria Sant Pere de Torelló, on governa l'alcalde d'ERC Jordi Fàbrega. “Fa temps que ens ballava pel cap la idea i ara ho hem vist clar amb Òmnium”, diu el batlle, que també és portaveu de Decidim.cat.

El consistori osonenc té redactat un esborrany de moció, que segurament portarà a la sessió plenària del mes de setembre, i que podria ser la base per a la resta de pobles que s'hi vulguin adherir.

En el text es diu que el municipi en qüestió entrarà en un procés d'objecció fiscal si no se soluciona el mal finançament local i l'espoli fiscal. Es tracta més d'una amenaça política que no pas pràctica, perquè de moment no es posaria en marxa. “No podem posar en risc el funcionament de l'Ajuntament. És una mesura de pressió”, aclareix Fàbrega. Però, si el nombre d'insubmisos anés creixent, llavors seria l'hora de plantejar-se aquest pas endavant. La rebel·lió només es preveu en el cas que el govern no pogués aprovar el pacte fiscal que proposa.

L'objecció és una mena de tancament de caixes. La Generalitat o alguna altra institució creen un compte públic en què els catalans dipositen els impostos que han de pagar a Madrid. La caixa no es toca fins que no es resolgui el greuge amb l'Estat.

LA DATA

11-07-2011
Òmnium
fa pública la seva estratègia de futur. Parla de promoure una rebel·lió fiscal si no hi ha concert econòmic.

La llavor de la insubmissió a l'Alt Empordà

Després de la sentència contra l'Estatut també va haver-hi un moviment de fons dels ajuntaments contra l'Estat. El consistori altempordanès del Port de la Selva va aprovar una moció en què es declarava “moralment exclòs” de la Constitució i que va córrer com la pólvora cap a altres poblacions. Fins i tot un grup d'aquests ajuntaments va redactar un manifest a favor de l'autodeterminació. Ara, l'alcalde de Vic pretén aprofitar la força municipalista per teixir una entitat de pobles independentistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.