Política

CiU i ERC rebutgen que s'ajorni la comissió del pacte fiscal pels comicis

El PSC es queda sol en la seva defensa de deixar les reunions per després del 20-N per evitar que el debat esdevingui un instrument de “campanya”

Anunciades les eleccions espanyoles per al 20 de novembre i veient que és l'argument central de campanya de CiU, el PSC va demanar ahir que s'ajornin els treballs de la comissió parlamentària del pacte fiscal fins després de la celebració dels comicis. Una mesura amb què els socialistes volen evitar que aquesta qüestió es converteixi “en un instrument de campanya per a uns i altres”, tal com va assegurar el viceprimer secretari del partit, Miquel Iceta.

Una tesi que tant la federació nacionalista com ERC van rebutjar de totes totes. D'acord amb el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ara té “més sentit que mai” respectar el calendari previst. Sobretot, va apuntar, tenint en compte que el president del govern, Artur Mas, sempre ha apostat per iniciar l'ofensiva pel nou acord tan bon punt es constitueixi el futur executiu estatal. D'acord amb el mandat de la cimera anticrisi, la comissió de treball hauria de tenir les conclusions enllestides el proper 31 d'octubre.

“És un tema de país que defuig qualsevol lògica electoral”, va afirmar Turull. El pacte fiscal, va afegir, demana molta seriositat i urgència. Des de les files de la federació nacionalista consideren que Catalunya ha de tenir els “deures fets” i recorden que és una proposta àmpliament avalada pel conjunt dels catalans en el 28-N.

En una línia més dura, la portaveu parlamentària d'Esquerra, Anna Simó, va tancar les portes a la petició socialista amb un lacònic “ni parlar-ne”. La creació de la comissió és fruit del pacte bilateral entre ERC i CiU i constitueix un dels pocs espais d'entesa entre les dues formacions en un context en què la geometria variable s'imposa en la manera de governar de l'executiu de Mas, que també ha pactat amb el PP i el PSC. Els republicans es van oposar a l'aprovació dels pressupostos del 2011 i van presentar una esmena a la totalitat en una de les lleis òmnibus, dues de les qüestions que darrerament han ocupat l'epicentre del debat polític.

Malgrat que la proposta d'ajornament ja neix coixa, el PSC té previst iniciar una tanda de contactes amb els diferents grups parlamentaris per recollir suports. Els socialistes opinen que l'ajornament aniria en benefici “del país” però ja van avançar que, en cap cas, es plantegen aixecar-se de la taula de negociació si CiU, tal com va transcendir ahir, no accedeix a aquesta petició.

LA DATA

31.10.11
La comissió
del pacte fiscal hauria de tenir enllestit un document de conclusions.
El pacte fiscal és un tema de país que defuig qualsevol lògica electoral
Jordi Turull
portaveu de cIu al parlament
Pot convertir-se en un instrument de campanya per a uns i altres
Miquel Iceta
viceprimer secretari del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.