Administracions

Barcelona cedirà la gestió del parc del Tibidabo

L'Ajuntament continuarà mantenint la titularitat de la instal·lació, però vol adjudicar-ne l'explotació a una empresa privada mitjançant un règim de concessió

L'operació s'executarà al llarg d'aquest mandat

Era una proposta que CiU havia defensat amb obstinació quan era a l'oposició. I ara que la formació ha assolit l'alcaldia de Barcelona, la intenció és complir-la. El nou govern municipal, encapçalat per Xavier Trias, vol que una empresa privada s'encarregui de la gestió del parc d'atraccions del Tibidabo, que actualment està en mans d'una societat, Patsa, participada al 100% per l'Ajuntament. El primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, ha volgut deixar clar, però, que aquest nou model d'explotació no implicarà canvis en la titularitat de la instal·lació, que continuarà sent pública. Es tracta, en resum, d'una fórmula de participació mixta que l'executiu convergent vol anar implantant, de manera progressiva, en determinats models d'equipaments o serveis on el sector privat té més rodatge a l'hora d'administrar-los. “Estem convençuts que si hi ha empreses que es dediquen a la gestió d'aquestes instal·lacions, elles són les que millor poden fer aquesta feina, i no l'administració”, resumeix Forn.

Conjuntura propícia

Ara mateix no hi ha un calendari concret sobre el moment del mandat en què aquesta concessió es traurà a concurs. En cap cas, però, serà una actuació prioritària. El govern ha de garantir primer el suport polític a l'operació, tot i que tant el PP com Unitat per Barcelona s'hi han manifestat històricament a favor. Tant o més important que això, però, serà sondejar les empreses del sector per calibrar si n'hi ha cap d'interessada i, sobretot, en quines condicions contractuals. En aquest context, al govern ja li va bé agafar-se temps, ja que així tindrà prou marge per estabilitzar la situació i els números del parc. No en va, cal recordar que l'accident mortal a l'atracció d'El Pèndol el juliol del 2010 va provocar una caiguda del 60% en el nombre de visitants durant els mesos d'estiu, mentre que a l'octubre i al desembre el descens va ser del 36% en comparació amb el 2009. Al primer semestre d'aquest any s'ha aconseguit frenar el retrocés, però el parc ha continuat perdent un 24,9% de visites respecte a l'exercici precedent. Aquesta tendència a la baixa, conseqüència directa de la tragèdia d'El Pèndol i amb la influència més tangencial de la crisi, també va afectar directament el compte d'explotació de la instal·lació, que va tancar el 2010 amb 2,2 milions d'euros de pèrdues. Uns números que es contraposen, per exemple, amb els de l'exercici anterior, quan es van assolir uns ingressos de 17,1 milions i uns beneficis estimats d'1,2.

LA FRASE

La nostra voluntat és que la gestió del Tibidabo passi a mans d'una empresa privada en règim de concessió
Joaquim Forn
primer tinent d'alcalde de l'ajuntament de barcelona

LA XIFRA

6,5
milions d'euros
és la suma que va pagar en total l'Ajuntament l'any 2000 per quedar-se el parc.

Una compra per salvar un símbol

Amb més d'un segle d'història, el parc d'atraccions del Tibidabo ha passat per diverses etapes de turbulències. Una de les més sonades va ser quan l'any 1988 el va adquirir l'empresari Javier de la Rosa, que el va reconvertir en l'empresa Gran Tibidabo. El 1994, però, va entrar en fallida, moment en què la instal·lació es va trobar immersa en una deriva perniciosa que va estar a punt de provocar-ne la desaparició. En una operació amb un ampli consens polític, l'any 2000 l'aleshores alcalde, Joan Clos, va decidir adquirir en subhasta el parc a la societat Chupa Chups. La compra va costar 6,5 milions d'euros, incloses les càrregues hipotecàries que arrossegava el complex. Posteriorment, es va constituir una societat municipal, Patsa, que a banda de la gestió del parc també va assumir la del funicular i el mirador de la Torre de Collserola. En aquest període s'han fet importants millores infraestructurals i d'atraccions, que juntament amb una política de promocions, han aconseguit reflotar el Tibidabo. La prova és que l'any 2006, Patsa ja va tancar amb beneficis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.