Societat

El Vendrell estudia sancionar els banyistes imprudents

Tres persones han mort en un mes ofegades a Coma-ruga tot i la prohibició del bany

Descarten millorar la senyalització i apel·len a la responsabilitat dels usuaris

La irresponsabilitat pot comportar una sanció econòmica. Aquest és un dels punts tractats en la reunió d'urgència celebrada ahir a l'Ajuntament del Vendrell arran del tercer accident mortal en un mes a la platja de Coma-ruga, fet que ha obligat les autoritats a buscar una solució. “Si es considera oportú, sancionarem. N'hem parlat, però de moment és només una possibilitat”, va explicar l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, en nom de tots els actors que van intervenir en la trobada d'ahir al consistori. No va transcendir si s'han fixat les sancions, tot i que les denúncies serien responsabilitat de la policia local i la potestat per determinar la quantitat econòmica és del màxim representant municipal.

Més enllà de la hipòtesi de multar els banyistes imprudents i irresponsables, el missatge del consistori, el govern, els Mossos, la Creu Roja i la policia local tenia l'objectiu de transmetre que els set quilòmetres de platges del Vendrell a Sant Salvador, el Francàs i Coma-ruga –on s'han produït els tres accidents– tenen la màxima seguretat i que l'objectiu és conscienciar la ciutadania perquè no cometi actes d'irresponsabilitat. “Això no és cap punt negre. L'únic que cal és que la gent compleixi les normes”, va insistir Jané, subratllant, de pas, que tots els accidents són deguts únicament a imprudències. Una mesura que, de moment, s'ha descartat és ampliar la senyalització de les zones en les quals no està permès el bany. D'altra banda, en la reunió es va posar de manifest que els serveis de rescat i manteniment del litoral del Vendrell són “correctes, suficients i de gran efectivitat”, segons el batlle.

Morts i rescats

Des del 10 de juliol passat, en aquest punt de la platja de Coma-ruga, a tocar de l'espigó del port, s'han produït tres morts. La darrera, diumenge passat, quan un home de 67 anys va ser rescatat en parada cardiorespiratòria i va morir poc després (l'home no es banyava a la zona prohibida però no va respectar la bandera vermella que onejava a tota la platja). La setmana passada moria a l'hospital una jove de quinze anys, que havia estat rescatada dies abans a tocar de l'espigó, i el 10 de juliol va passar el mateix a un noi de 28 anys.

Les xifres preocupants, però, no són tan sols les de víctimes mortals. Segons va confirmar ahir un dels coordinadors del servei de socorrisme al Vendrell, Jonathan Rodríguez, des que va començar la temporada estival els socorristes han realitzat ja fins a 14 rescats en aquests pocs metres de platja –el 18% dels 77 rescats fets per la Creu Roja en tota la costa tarragonina–, als quals cal sumar la quantitat impossible de mesurar d'avisos verbals a banyistes. “Cada dia estem demanant a gent que surtin de l'aigua en aquest punt, a alguns més d'un cop”, detallava Rodríguez.

Zona de corrents

Aquest punt negre de la Costa Daurada se situa enmig d'una zona de platges, la de Coma-ruga, aparentment plàcida. En aquests pocs metres situats al cantó esquerre de l'espigó del port, però, els corrents i l'efecte de la instal·lació portuària la converteixen en una zona de risc. Els corrents marins, habitualment en direcció a llevant, arrosseguen sorres fins a la bocana del port, i obliguen a realitzar dragatges habitualment, fet que provoca que les aigües guanyin profunditat de forma sobtada. Aquest efecte dels dragatges (que s'han aturat durant l'estiu) no és, però, l'únic problema, sinó que cal sumar-hi els corrents que s'hi creen i que són difícils de superar fins i tot per a un nedador professional.

Tots aquests factors expliquen la prohibició del bany, que fins ara diverses persones incompleixen habitualment malgrat que la senyalització és ben visible. Els episodis de rescats i d'ofegaments ja eren habituals altres anys, tot i que des de la Creu Roja reconeixen que l'alarma s'ha activat ara de forma més clara per la proximitat en el temps de les morts i també per influència dels forts vents d'aquest juliol, que han fet empitjorar les condicions.

“Cal conscienciar la gent que, quan no es coneix una platja, el primer pas ha de ser parlar amb els socorristes per conèixer les zones de risc”, relatava Daniel Montserrat, també coordinador de la Creu Roja al Vendrell. “En aquest punt, a dos metres de la sorra et pot sorprendre un corrent i ser incapaç de sortir-ne”.

LA XIFRA

14
rescats
ha fet la Creu Roja en aquest punt de la platja de Coma-ruga, el 18% del total de rescats a la demarcació.
Davant d'una prohibició, un ha d'autoprotegir-se i no cometre imprudències
Quim Nin
Delegat del govern a Tarragona
Si es creu oportú, sancionarem. Tothom s'ha de mentalitzar que cal complir les normes
Benet Jané
Alcalde del Vendrell

Unificació de la informació de l'estat de les platges

Protecció Civil també es planteja millores davant dels darrers episodis mortals a les platges de la Costa Daurada, i va avançar ahir que amb vista a la temporada estival vinent posarà en funcionament un projecte pilot amb la Creu Roja per tal d'unificar la informació de l'estat de les platges catalanes. Actualment, els banyistes tan sols poden conèixer amb antelació quina bandera oneja a les platges on el servei de socorrisme és a càrrec de la Creu Roja, que treballa al 40% de les platges de la costa de Catalunya.

L'objectiu del projecte pilot és aprofitar el servei ja disponible a través de la Creu Roja i ampliar-lo a tot el litoral mitjançant un nou recurs tecnològic que permetrà als banyistes conèixer abans de sortir de casa quin és l'estat de la platja on tenen pensat desplaçar-se. Així, s'evitarà que es trobin la sorpresa de la bandera groga o vermella després d'haver-s'hi desplaçat. El recurs també serà un servei útil per als ajuntaments, que així podran conèixer en temps real i informar els seus ciutadans de l'estat de les platges dins del seu terme municipal. L'aplicació també informarà de la presència de meduses, de torres de vigilància o de vestuaris i dutxes.

agències

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.