Política

Les seves

vacances

Política d'austeritat

La majoria dels polítics opten aquest any per unes vacances més aviat modestes i per destinacions properes

Combinen dies de sol i platja, excursions i lectures pendents amb el retrobament amb familiars i amics

Fer la migdiada o anar a comprar peix fresc al mercat són luxes reservats exclusivament a l'estiu

Els viatgesque deixen
més petjada, segons Camats i Millo, són els
de joventut i de motxilla

Des d'aquell cigar al iot, amb copa de Möet & Chandon inclosa, del diputat Joan Laporta tot ha anat a la baixa. Ni més demostracions de la dolce vita, ni destinacions llunyanes i exòtiques. Les retallades han imposat als polítics una tònica d'austeritat quasi obligada pels càrrecs electes, sempre sota la lupa de la ciutadania. I més en un context en què l'emprenyament d'uns i la indignació dels altres no deixen canya dreta. Vacances curtes, més aviat modestes i a prop de casa. El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal; la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó; el seu homòleg popular, Enric Millo; la veu dels ecosocialistes al Parlament, Dolors Camats; el conseller d'Economia, Andreu Mas Mas-Colell, i el president del govern, Artur Mas, aquest any, s'han apuntat a unes vacances tan o més sòbries que anys enrere. Hi ha casos, però, en què la tradició està per damunt de qualsevol altra consideració. “Jo vaig a la Fosca [Palamós] des d'abans de la Guerra Civil”, assegura Nadal. En la mateixa línia, Mas es desplaçarà a Menorca per passar nou dies amb la família, com ha fet durant les últimes quatre dècades.

A la Fosca, Nadal està acompanyat de la dona, els fills i els néts, una estada que combinarà, assegura, amb uns dies a Er, una població de la Cerdanya francesa, on es reuneix amb la majoria dels seus germans. En realitat, però, sempre s'acaba aplicant “la fórmula de les vacances intermitents” i aprofita per “escriure articles a la premsa i donar conferències”, afegeix. Una intermitència que, per a Mas-Colell, que romandrà a Catalunya, vol dir treballar en els pressupostos del 2012. “Des de les vuit del matí que estic atenent peticions de diversos mitjans de comunicació”, assegura Millo abans de lliurar-se a l'explicació sobre el programa de vacances que va encetar fa alguns dies. Activitats? “Passejar, llogar un patí català per sortir a navegar i gaudir de la mar, on tot és silenci i calma”, explica, encara embadalit pel record de la vigília. Com Nadal, Millo és fidel a la seva destinació d'infantesa. Calafell ha estat des que tenia set anys el lloc d'estiueig de la seva família. Aquest any, la cantada d'havaneres (“l'única que dura dos dies de tot Catalunya”, explica satisfet) d'aquesta població ha amanit els dies d'anhelat repòs del portaveu popular. Lluny queden, recorda, aquelles aventures de motxilla que queden encastades a la memòria. Una de les millors: al Perú amb un amic de Madrid. “Vam pujar al Machu-Picchu i quan vam arribar a dalt de tot estàvem completament sols. Va ser com si ens transportessin en el temps”, relata Millo, que aleshores tenia 24 anys.

Camats tampoc no ha oblidat un dels viatges de la seva vida: Berlín, 1989. “Era el primer cop que marxava a l'estranger, hi vaig anar amb tres amics de l'institut. Berlín era aleshores un altre món, una ciutat on es respirava història”, diu. Més de dos dècades després, convertida en portaveu dels ecosocialistes al Parlament i en mare per partida dobla, Sitges (on els seus sogres tenen una casa) ha esdevingut el quarter general d'estiueig. “El programa de les vacances és que no n'hi ha. Dedico als meus fills el màxim del meu temps”, assegura. Construir castells de sorra o fer pastissos amb la seva filla, anar al cine amb el nen i menjar una pita plegats mentre comenten la pel·lícula són algunes de les activitats improvisades. Amb tot, aquesta segona quinzena d'agost, Camats té previst visitar amb la família l'illa canària de Gomera. Però el gran luxe de l'estiu, diu, és poder fer la migdiada.

Per Simó, el kit kat estiuenc és sinònim de posar data als plans sempiternament ajornats: “Visitar una amiga d'Alacant que no veig des de fa un any i mig o apropar-me al mercat de Sant Ildefons [a Cornellà del Llobregat] per comprar peix fresc.” Petites escapades a Torroella de Montgrí o excursions d'un dia per anar a caçar bolets amb els amics són alguns dels plans d'agost. “L'any passat vaig caçar el meu primer cep”, diu orgullosa.

Lectures d'estiu Damunt de la tauleta de nit, Joaquim Nadal hi té ‘Con esta lluvia', d'Anne Marie Schwarzenbach. Dolors Camats admet que, enguany, hi haurà poca lectura de consum propi i molta feina com a relatora de contes. El llibre obert del conseller Andreu Mas-Colell és l'últim de David Lodge.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.