Trànsit 2.0
Les noves tecnologies permeten conèixer l'estat del trànsit des de casa
El Google Maps i el Twitter substitueixen les guies
Hi ha assistents de conducció que funcionen amb la informació d'altres conductors
Coyote és com un Facebook format per conductors
Les noves tecnologies han canviat la manera de veure el món. Si fins fa menys de vint anys només es coneixia el que passava a casa nostra i, amb comptagotes, el que traspassava les fronteres estatals, l'aparició progressiva d'internet i dels seus múltiples canals de transmissió d'informació han facilitat que, ara mateix, qualsevol persona de països desenvolupats pugui saber, gairebé a l'instant, què s'esdevé en qualsevol punt del món. A vegades, aquest nou panorama comunicatiu provoca un excés d'informació banal. Però en altres ocasions aquests canals informatius nous aporten dades de servei que faciliten la vida a la ciutadania. Un exemple clar és la informació que es pot trobar a la xarxa sobre l'estat de les carreteres catalanes.
Al Servei Català de Trànsit (SCT) ja han impulsat la creació d'un portal mòbil de trànsit que es pot descarregar gratuïtament com a aplicació de telèfons d'última generació. A través d'aquest giny es pot conèixer de primera mà la situació de tota la xarxa viària a través de les diverses càmeres que Trànsit a les vies del Principat. A aquesta eina 2.0 s'hi ha afegit el mapa continu de trànsit (MCT), que, de moment, es troba tant sols a internet –tot i que també s'ha previst que en el futur es pugui descarregar en alguns dispositius mòbils–, en què es pot buscar informació actualitzada i precisa de la situació real del trànsit a la xarxa viària (fluid, dens o congestionat), totes les zones d'obres, els trams limitats amb cons i l'afectació de la meteorologia, entre altres indicadors. Aquest mapa, extret del Google Maps, té dades de tota la xarxa viària de Catalunya, Andorra, la Catalunya del Nord i 100 quilòmetres de carreteres que connecten amb la resta de l'estat. En aquest cas, els usuaris també poden observar les imatges enregistrades per les càmeres que hi ha repartides per les carreteres i els missatges que apareixen als panells de les vies. Precisament, a Google Maps es va posar en funcionament a principis d'aquest estiu una aplicació que permet conèixer l'estat del trànsit de tretze països europeus en temps real, entre els quals Catalunya. El mapa mostra informació precisa d'autopistes i carreteres,i de les vies més transitades de les ciutats, amb una actualització cada cinc minuts. D'altra banda, també permet conèixer l'estat habitual del trànsit en un dia i una hora determinats de la setmana.
Les xarxes socials també són una bona eina 2.0 per poder conèixer de la font mateixa l'estat de les carreteres catalanes. Per exemple, el Twitter de l'equip viari de Catalunya Ràdio ofereix informació actualitzada del moment de totes les incidències que es van registrant a la xarxa viària. El fet que els mateixos conductors que són víctimes d'incidències puguin piular informació detallada al Twitter de la ràdio completa les dades que aporta l'equip viari. De moment, el SCT està substituint el Twitter –perquè encara no en té– pel sistema d'avisos per SMS, en els quals s'informa de les incidències més destacades a les carreteres del país. “Qualsevol persona s'hi pot subscriure des de la pàgina web”, afirmen a Trànsit.
Del GPS a la comunitat
Les noves tecnologies aplicades al trànsit també han permès incorporar en els vehicles altres dispositius que faciliten la conducció. El més evident és el GPS, que dóna informació sobre la ruta a seguir per arribar al més aviat possible a la destinació, o l'emplaçament dels radars fixos.
Aquest estiu, però, ha arribat a l'Estat un aparell que va més enllà: el Coyote. El dispositiu, que es pot utilitzar en cotxes i motos, té com a principal característica que s'actualitza de manera permanent mitjançant un receptor GPS i un sistema d'informació GSM/GPRS. Bona part de la informació arriba a través del RACC, que col·labora en el projecte amb dades sobre l'estat de les carreteres, però la gran majoria prové dels usuaris que han comprat l'aparell i estan subscrits al servei.
El dispositiu té dues variants: el Minicoyote (una mica més senzill) i el Minicoyote Plus. Aquest darrer informa tant de la ubicació dels radars com dels límits de velocitat i la situació de les carreteres. A més, però, també pot oferir informació molt detallada de l'emplaçament de radars mòbils, zones de risc i accidents en temps real. Aquesta segona remesa de dades és la que aporten els usuaris –més d'un milió a tot Europa–, la majoria dels quals conductors de l'Estat francès (800.000), on l'ús de l'aparell s'ha estès molt, segons Juan López, de l'àrea de comunicació de l'empresa. El seu funcionament és simple: quan un usuari de Coyote passa per davant d'un radar mòbil o un sinistre només ha de prémer una tecla del dispositiu –en el cas dels motoristes el funcionament és diferent– per notificar-ho a la resta de membres de la comunitat. La informació s'envia a la resta d'usuaris i serveix d'alerta pe a tots els conductors que circulen per la zona durant les tres hores posteriors a l'avís. En passar-hi altres membres de la comunitat, el mateix instrument demana que es confirmi la incidència per mitjà d'un botó. “És com un Facebook de conductors”, diu López. A més, l'empresa actualitza cada dia la informació de radars, velocitat mitjana i zones de risc.
El fet que molts dels usuaris siguin francesos beneficia els membres catalans de la comunitat, que es troben en una de les seves zones de pas habitual, perquè ells ja han introduït “molta informació” de les vies del país, segons l'empresa. El RACC alguns pilots, com Marc Gené, donen suport a la difusió d'aquests aparells assistents en carretera.
Google Maps va posar en servei a principis d'estiu la possibilitat de veure la situació real del trànsit a l'Estat espanyol en qualsevol moment del dia. Molt semblant al mapa continu de trànsit, el seu principal avantatge és que permet saber la situació de la xarxa viària en un dia i una hora determinats de la setmana. Com a contrapartida, el servei de Google només distingeix entre si la circulació és ràpida o lenta. No té les capes informatives de què disposa el mapa continu de l'SCT.
Molt fàcil d'utilitzar, el portal mòbil de Trànsit permet conèixer les incidències de trànsit i comprovar-les gairebé in situ, a través de les imatges enregistrades per les càmeres que hi ha repartides a la xarxa viària catalana. A més, l'aplicació del Servei Català de Trànsit es completa amb telèfons d'emergències, una informació molt útil en cas de tenir un accident mentre s'està a la carretera.
Informació al detall o a l'engròs
El mapa continu de trànsit (MCT) dóna informació al detall o a l'engròs de la situació real de la xarxa viària catalana, diversos punts de l'Estat espanyol, Andorra i la Catalunya del Nord. Basat en la tecnologia de Google Maps, el Servei Català de Trànsit hi ha afegit un sistema d'indicadors, o capes d'informació, que es poden incorporar al mapa segons convingui a l'usuari. Mitjançant l'MCT, que també té accés en xarxa, el conductor pot saber fàcilment on es concentren les retencions i esquivar-les abans d'arribar-hi. A més, però, també pot conèixer si el motiu de les cues és que hi ha obres, cons o si estan motivades per la meteorologia. Tot plegat, a través de les diverses capes informatives, que fins i tot permeten saber on es troben exactament les càmeres de trànsit i els panells informatius, i en quins punts s'han registrat darrerament els accidents de trànsit mortals.
Vista panoràmica del trànsit
L'estat de la xarxa viària al mòbil
La comunitat amb el conductor
El Coyote és un aparell que avisa legalment de la situació dels radars –fixos i mòbils– i informa sobre els límits de la velocitat i l'estat de les carreteres. Gran part de la informació prové d'altres conductors, que van introduint al seu dispositiu les incidències que veuen a la via. La informació s'envia per GPS i GRPS a la resta d'usuaris de Coyote, el nom del qual és degut a la gran mobilitat d'aquest animal.