Política

REACCIÓ ALS DISTURBIS NOCTURNS A LA ZONA D'OCI DE LLORET DE MAR

Més de 1.500 veïns de Lloret reclamen un canvi de model

La manifestació silenciosa convocada per veïns de Lloret de Mar va convertir-se ahir en un èxit de participació per reclamar a tots els agents un canvi dràstic en el model turístic de la població

Una plataforma de veïns de Lloret de Mar va aconseguir ahir a la tarda deixar clar, amb més de 1.500 persones desfilant pels carrers de la població, que es necessita urgentment un canvi de model turístic. D'entrada, però, els veïns reclamen que es facin complir les ordenances municipals i que si cal es modifiquin.

La pancarta que encapçalava la marxa, que es va celebrar en total silenci, ho resumia tot: “Estimem Lloret.” De tota manera, els organitzadors, i la majoria dels concentrats, tenen clar que aquest és un canvi que no serà fàcil.

La portaveu de la plataforma, Vicky Serrano, va voler en tot moment destacar els atractius de Lloret i els esforços que s'han fet, i que malauradament aldarulls com els dijous passat a la matinada acaben per ensorrar: “Aquesta és la primera vegada que el poble es manifesta. Sabem quina és la realitat del nostre poble, però volem un canvi de model. Lloret no és només un carrer”, va dir.

La concentració va començar passats dos quarts de vuit de la tarda davant de les pistes municipals d'atletisme, fins arribar, una hora després, a l'ajuntament, on va ser rebuda amb aplaudiments per més veïns que els esperaven.

Els organitzadors van consensuar un manifest que l'actor Marc Bertran va llegir a la plaça de l'ajuntament. En el manifest es deixa clar que els lloretencs han de fer autocrítica i que cal la implicació de tothom per fer aquest canvi de model. En el manifest també es reclama que és imprescindible fer complir i modificar les ordenances municipals: “Som conscients de la realitat que viu el municipi, hem de fer autocrítica, tots som responsables d'alguna manera i en major o menor mesura del que passa. Per això és absolutament necessària la implicació de tots i cada un de nosaltres: ciutadania, empresariat, administració pública i món associatiu: tots!”, va llegir Bertran.

L'estiu, però, no s'atura. Aquest proper cap de setmana s'espera l'arribada d'uns 1.300 joves turistes francesos que vénen a disfrutar, precisament, del Lloret de discoteca.

LES XIFRES

1.300
són els turistes francesos
joves que porta un majorista de viatges aquest pròxim cap de setmana a Lloret.
1.500
van ser les persones
que es van concentra a la manifestació silenciosa que va anar fins a l'ajuntament.
Les claus

Un canvi de model difícil, complex, car i amb xifres molt tossudes

JOAN TRILLAS

L'Ajuntament de Lloret de Mar va iniciar el 2004 un projecte de canvi de model, invertint pel camí molts milers d'euros. Amb tot, la realitat dels fets és massa aclaparadora i les xifres són també massa tossudes. Segurament per això els veïns són conscients que la fita, una croada de fet, s'haurà de fer des del sacrifici. A més, els drets i la pròpia normativa segurament ho dificultaran. I, la veritat, raó no els falta quan reclamen fer complir les ordenances –de fet ser més exigents– i, si cal, modificar-les.

Com deia, però, les xifres són aclaparadors. Lloret és la novena població de l'Estat amb més pernoctacions a l'any. Només el 2010 van ser 5.049.320. A més, aquest model turístic vinculat a l'oci nocturn jove va molt lligat en paquets; és a dir, viatge, allotjament i discoteca. A Lloret els 125 hotels tenen en total 31.000 habitacions. I més dades: Lloret es la segona ciutat de Catalunya amb més discoteques, només superada per Barcelona. Total: 1.500.000 turistes per a la cinquena destinació de l'Estat. Segurament per això, la concentració la van encapçalar els gegants, Es Nais i Miss Ling. Un pescador i una guiri que representen les grans hores passades de la Costa Brava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.