Política

Heribert Barrera: fill d'un segle

La polèmica trajectòria de l'expresident del Parlament i líder d'ERC és una metàfora de la història del nacionalisme

El Parlament acull avui la capella ardent, oberta als ciutadans

La mort del polític símbol Heribert Barrera ha estat un os difícil de rosegar en una societat de titulars, simplicitat i poca autocrítica. El primer president del Parlament recuperat després del franquisme tenia un problema, i greu: haver nascut a la Barcelona de 1917 i morir, 94 intensos anys de vida després, a la Barcelona del segle XXI. Personalitat polièdrica, discutida per molts i, avui, el dia del seu funeral, lloada per tots. La complexa i plena de clarobscurs història d'un segle de nacionalisme català pot repensar-se a través de les polèmiques de la seva biografia.

Avui Barrera serà homenatjat amb tots els honors al Parlament. La capella ardent estarà oberta de deu a dues a la ciutadania, i a les quatre hi haurà el funeral. La seva trajectòria política serà recordada als llibres d'història i als carrers de Barcelona –Trias vol dedicar-li un carrer–, però ahir va tornar a quedar clar que no és, ni ha de ser-ho, una figura de consens. Tot i això, fins i tot el Partit Popular s'hi va referir elogiosament: “Més enllà de diferències ideològiques, destaquem la seva contribució al restabliment de la democràcia i la seva credibilitat com a president del Parlament.”

“Sense la guerra i el franquisme gairebé segur que no hauria estat polític.” Aquestes són, segons va expressar al llibre Què pensa Heribert Barrera, obra d'Enric Vila, les raons del seu llarg, difícil i discutit camí de 80 anys d'activisme polític. Després dels temps de clandestinitat, va ser escollit secretari general de l'ERC supervivent del franquisme. Difícil tasca. “Va ressuscitar un autèntic mort polític”, li va reconèixer ahir l'exconseller republicà Josep Huguet. La primera decisió important és votar en contra de la Constitució espanyola i, fins i tot, abstenir-se en la votació del retallat Estatut de 1979.

Els seus inicis com a diputat no podien ser més provocadors, davant l'statu quo d'una societat marcada per la por i envoltat d'uns partits polítics obsessionats amb el consens. Les primeres eleccions catalanes en quaranta anys van ser una petita victòria: 14 diputats perquè ERC fos clau en el primer govern després de Macià i Companys. En té dubtes però, anticomunista com és, rebutja qualsevol pacte amb el PSUC. Així, decideix cedir el govern a la Convergència de Jordi Pujol, i a canvi presidirà el Parlament. L'abraçada de l'ós. El diputat i dirigent d'ICV Jaume Bosch lamentava, ahir, que no hagués apostat el 1980 per “reconèixer la majoria d'esquerres que hi havia al Parlament” i hagués optat per “donar la presidència de la Generalitat a Pujol”. En la mateixa línia, Huguet opina que “Barrera, amb una decisió patriòtica, va posar en risc la continuïtat d'ERC, perquè el partit es quedà sense veu i amb la imatge de supeditació a CiU”. Això va causar un daltabaix electoral a ERC, i poc després va dimitir. Contràriament, Pujol elogiava Barrera com a “defensor dels drets i de la dignitat de Catalunya”. Molts anys més tard, Barrera va criticar durament el pacte de govern d'esquerres amb el PSC i ICV firmat pel seu partit, ara l'Esquerra de Carod-Rovira. Fins i tot va acabar donant suport públic a Reagrupament, de Joan Carretero.

L'independentisme

Ahir, la classe política, des de Ciutadans i el PP fins al PSC i Artur Mas, lloava la personalitat íntegra, honesta i coherent de Barrera. El record més destacat era el seu compromís patriòtic. El mateix Mas va definir-lo com un “mestre de patriotes” pel seu “coratge verbal” i la seva “integritat”. La seva imatge encapçalant, fa un any, la marxa del 10-J en resposta a la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut és, pel líder de CiU, “una metàfora del que ha estat la seva vida i la història del país”. L'ERC amb el lideratge de Barrera (1976-1987) no era un partit clarament independentista. Segons l'exconseller Huguet, a Barrera “amb l'edat se li accentuaren les preocupacions identitàries, s'allunyà dels postulats republicans liberals del partit i esdevingué independentista, quan mentre liderava ERC el partit es definia com a federalista”. L'evolució de Barrera va ser inequívocament independentista. “És evident que els estats no estan superats ni desapareixen... Si Catalunya vol ser una nació amb tots els ets i uts, forçosament ha d'aspirar a esdevenir un estat”, deia fa poc.

Catalunya desapareixerà si continuen els corrents migratoris actuals. Jo expulsaria tots els sense papers
Jo vaig votar contra la pena de mort al Congrés quan era diputat... però no sé si avui faria el mateix en casos d'assassinat
Tenim un nord: garantir la llibertat i el benestar dels catalans. Recuperar per a la nostra nació la sobirania perduda
No vaig votar la Constitució, i com em va dir un dia Tarradellas, és l'honor més gran de la meva carrera política

De la CNT a la por a l'immigrant

Nascut en aquella ciutat dels prodigis de misèria i bombes. Fill d'un sindicalista de la CNT i conseller de Treball de la Generalitat republicana. Soldat al front de l'Ebre en defensa de la II República i contra el feixisme. Exiliat i supervivent. Home de ciències que acaba entrant en política. Antifranquista que va votar contra la Constitució. Confederal, als anys setanta; independentista el 2000. D'Esquerra, però amb pensaments liberals i de dreta. Cosmopolita: els seus estudis el porten a universitats de França i els Estats Units. Nostàlgic: incapaç d'entendre la nova Catalunya sorgida de la immigració, l'andalusa i la mundial, el seu discurs s'acosta a la xenofòbia, en el sentit grec, de por al foraster. El seu accent identitarista va anar creixent amb els anys. Sobretot a mesura que Catalunya canviava, i ell, probablement nostàlgic d'una Catalunya catalanòfona i pura dels anys trenta, es desconnectava del carrer. A principi del 2000, ja amb 83 anys, Barrera comença a criticar la immigració com el gran perill per a Catalunya. Aquest discurs de la por xoca amb el seu primer discurs com a president del Parlament el 1980. Aquella històrica jornada va dir: “La Generalitat ha de treballar per tots els catalans siguin quins siguin llurs orígens.” També xoca amb la seva trajectòria europeista. Precisament, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va reivindicar ahir el Barrera “que lliga catalanisme i cosmopolitisme”: “Ell ens va recordar que la millor manera de ser cosmopolita és ser radicalment català. És un home que lliga el passat i el futur del projecte catalanista.”