Salut

Contraproposta del PSC per reordenar les urgències

L'exconsellera de Salut demana al govern de CiU que ajorni sis mesos la supressió d'ambulàncies

Planteja que el tancament dels CAP a les nits afecti la meitat dels centres de la demarcació previstos

No es va limitar a criticar el tancament de catorze CAP a les nits ni la supressió de set ambulàncies a les comarques gironines, sinó que va presentar una alternativa concreta als plans, i en alguns casos als fets ja consumats, de CiU. L'exconsellera de Salut Marina Geli va presentar una proposta de reordenació de les urgències a negociar amb el Departament de Salut que inclou: l'ajornament de sis mesos de la retallada del transport sanitari urgent i que la supressió del servei d'urgències a les nits no afecti catorze CAP de la demarcació sinó la meitat. “No es poden fer totes dues coses alhora: tancar CAP a les nits i treure ambulàncies. Ara mateix hi ha prop de cent hores diàries menys de servei d'ambulàncies; s'han tancat, sense diàleg, els CAP de Besalú i Bàscara a les nits i el govern ja ha anunciat que la resta de tancaments es faran a partir dels dies 5 i 12 de setembre”, va denunciar la diputada socialista al Parlament.

Així, i en relació amb el Ripollès, Geli es va mostrar contundent a l'hora de defensar que cal mantenir obert a les nits el CAP de Camprodon i recuperar l'ambulància de dotze hores nocturnes a Ripoll. Per a la Garrotxa, considera imprescindible que els pobles de l'Alta Garrotxa tinguin a la seva disposició una ambulància. I va destacar la necessitat de trobar una solució a les dificultats de comunicació per telèfon mòbil en aquesta zona i també que el 112 tingui un coneixement suficient del territori, sobretot dels masos que estan aïllats, per poder donar resposta a les necessitats de la població.

A l'Alt Empordà, a més de mantenir obert el CAP de Cadaqués, creu que s'hauria d'aconseguir un helicòpter medicalitzat nocturn capaç de desplaçar-se en cas de boira. I conservar l'ambulància de l'ABS a Castelló i a Roses. Pel que fa a la Selva interior, aposta per deixar oberts entre dos i tres CAP i defugir de voler centralitzar les urgències de nit en un únic centre de salut, el de Santa Coloma de Farners. L'exconsellera creu que s'ha de conservar obert el CAP de Sant Hilari així com l'ambulància amb base a Arbúcies. I quant a Breda, suggereix que els pacients puguin ser atesos a l'hospital de Sant Celoni.

Geli va raonar que la proposta que el PSC posa sobre la taula “té el seu origen en un model responsable, factible, que no farà perdre qualitat assistencial i que funciona perquè així s'ha posat de manifest”. En aquest sentit, l'exconsellera de Salut va recordar que va ser el tripartit qui el 2004 va iniciar aquest procés ja implantat, “amb èxit”, a les àrees urbanes de Girona i Figueres i Salt, al Pla de l'Estany, a l'hospital de Palamós i al CABE i a l'hospital d'Olot.

L'objectiu del PSC seria arribar a un acord amb el govern de CiU el setembre i posar en pràctica el seu pla a l'octubre. Amb la possibilitat d'estendre aquest mateix model a la resta de Catalunya. D'altra banda, la UGT va denunciar ahir que el Consorci del Transport Sanitari (CTS) de Girona ha despatxat tretze treballadors adduint possibles pèrdues econòmiques. El comitè estudia amb els afectats la presentació d'un recurs per acomiadament improcedent. EL CTS, on treballen unes 500 persones, va anunciar la presentació d'un ERO fa un mes.

6
mesos de moratòria
per avaluar la reordenació de les urgències nocturnes.
14
centres de salut
tancaran les portes a les nits d'acord amb els plans de CiU.
96
hores menys d'ambulàncies
diàries en plena època estival. Equival a 7 vehicles.

Cercavila de protesta a Banyoles

L'Assemblea d'Indignats de Banyoles ha convocat per dissabte, a les 11.30, davant del pavelló de la Draga, una cercavila en contra de les retallades en els serveis públics. Els detalls de la concentració s'acabaran de decidir en una reunió aquest vespre, però ja s'ha suggerit que, qui vulgui, es vesteixi només amb calçotets (“si en calçotets ens volen deixar, doncs en calçotets anirem”, es diu en la convocatòria). L'assemblea banyolina s'afegeix així a la campanya de talls a les carreteres previstos a diferents punts del país. A Banyoles, però, han preferit la fórmula de la cercavila per no provocar molèsties.

R.E.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.