Política

Ferms pel català

Mas adverteix que tot intent de marginar la llengua fracassarà

CiU alerta que l'executiu farà ‘casus belli' de la defensa de la immersió

Pujol avisa el PP que no hi haurà acords si defensa el bilingüisme

En una setmana, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha hagut de sortir dos cops en defensa de l'autogovern. Dijous ho feia amb motiu del pacte PSOE-PP per reformar la Constitució, i ahir ho va tornar a fer per reclamar el màxim respecte al model d'immersió lingüística a les escoles. “Ens mantindrem fidels i dempeus en la defensa de la nostra identitat, les nostres tradicions i la nostra llengua més que centenària”, avisava el president.

Era la resposta a l'ultimàtum que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat a l'executiu per fer complir la sentència del Tribunal Suprem que obliga a fer que el castellà sigui també llengua vehicular a l'escola, la qual cosa trencaria amb trenta anys d'immersió lingüística. Artur Mas va avançar que el govern i ell mateix faran “una defensa clara i inequívoca” del català contra tot intent de marginar-lo. I va anar més enllà quan va advertir que tot atac o amenaça al català fracassarà.

En aquesta defensa de la llengua, el govern té el suport incondicional de totes les forces parlamentaries, excepte el del PP i Ciutadans, que durant tot el cap de setmana han exigit el compliment de la sentència del Suprem. El PSC, ICV, Esquerra i Solidaritat s'han posat, igual que la totalitat de la comunitat educativa, al costat del govern i de CiU per defensar el model d'escola català.

El president Mas va recordar que tots els intents que hi ha hagut durant segles de marginar la cultura de Catalunya i la seva llengua han fracassat perquè, tant abans com ara, han xocat i xocaran “contra la voluntat del poble”.

Crida al suport

En aquest sentit, el president va demanar el suport de les institucions i els ajuntaments per defensar el model lingüístic i es va mostrar convençut que al darrere hi haurà “tot un poble sencer” que es nega a ser marginat pels que, “tot i que són pocs i a vegades poderosos”, ataquen el català. Mas va posar per davant de “les ganes que hi hagi de convertir el català en quelcom residual”, la decisió de la majoria del poble català de lluitar per la seva identitat.

La resposta institucional del president en defensa de la immersió va anar precedida d'una altra, amb més càrrega política, manifestada per Oriol Pujol. El secretari general adjunt de CDC va avisar el PP que el govern descartarà la força que lidera Alícia Sánchez-Camacho de futurs acords si insisteix a reclamar un model d'escola bilingüe. El govern va poder tirar endavant el pressupost d'aquest any gràcies al suport dels populars, un suport que ja s'esta gestant pels comptes del 2012.

Pujol va explicar que el PP defensa el bilingüisme “de portes enfora” i que mai han posat aquesta qüestió com a condició per donar-los suport. “I si ens la posen, el PPC deixarà de ser un company de viatge en la dinàmica pressupostària”, va insistir.

Contra el nou atac al model d'immersió, Oriol Pujol va advertir, en declaracions a Catalunya Informació: “Desenvoluparem el que faci falta perquè s'entengui que d'això en farem casus belli.” No va voler avançar quina serà l'estratègia que adoptarà l'executiu. Davant les crides a la insubmissió fetes per diverses entitats, com ara Òmnium Cultural, va subratllar que, si cal, estaran “al límit del que plantegi algun tribunal”.

Mobilitzacions

Les primeres crides a la mobilització fetes arran de l'ultimàtum del TSJC es començaran a visualitzar avui amb la celebració de concentracions a diferents punts de Catalunya, com ara Girona, on s'ha convocat una protesta aquest vespre a la plaça del Vi. I mentre les crides contra el compliment de la sentència es multipliquen per la xarxa, ahir el president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, insistia que la interlocutòria en cap cas pretén canviar la legislació vigent sinó reclamar el compliment d'una sentència que es refereix a unes persones concretes.

Gimeno va coincidir amb la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, que potser la redacció de la interlocutòria no és del tot correcta i podria induir a interpretacions errònies. Això, segons la consellera, és el que s'intentarà resoldre amb el recurs del govern.

2
són les formacions
que defensen l'escola bilingüe, el Partit Popular i Ciutadans.
34.328
persones
s'havien adherit ahir a les nou de la nit a la pàgina “Jo no acato la sentència contra el català”.
3
famílies
van recórrer al Tribunal Suprem per garantir l'escolarització en castellà dels seus fills.
2
mesos
ha donat el TSJC al govern perquè compleixi una sentència del TS que obliga a fer del castellà llengua vehicular.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.