Societat

Santiago Vilanova

Periodista expert en energia nuclear

“Ascó i Vandellòs són el nostre Valle de los Caídos”

Per què s'han estudiat tan poc les aspiracions nuclears de Franco?

És un misteri que els grans historiadors de prestigi del franquisme hagin oblidat una qüestió tan important com que Franco va introduir l'energia atòmica a Espanya.

Quines evidències hi ha que Franco volgués la bomba atòmica?

Les declaracions dels seus ministres i d'alts càrrecs de la junta d'energia nuclear i el fet que estigués formada pràcticament tota per militars. Franco va aconseguir plutoni militar dels reactors experimentals que es van construir i de la central nuclear de Vandellòs I, que va ser gestionada amb el general De Gaulle. L'empresa explotadora, Hifrensa, va rebre uns beneficis fiscals i uns ajuts financers extraordinaris.

I què va passar amb l'estoc de plutoni del franquisme?

No se sap si es va reciclar, si es va vendre al mercat negre... La transició democràtica no ho va voler investigar, durant la transició es van ocultar moltes coses del franquisme. Però hi va haver tràfic de plutoni militar; el franquisme se'n va desempallegar.

Com de prop hi va estar, d'aconseguir la bomba?

No es va aconseguir per la pressió americana. Els Estats Units van donar suport científic, tecnològic i financer al franquisme. Els americans van ajudar a la nuclearització d'Espanya, però quan va arribar el moment en què Franco va decidir entrar en el club atòmic i fer la primera prova nuclear al Sàhara, els EUA s'hi van negar rotundament. La banca americana va fer el gran negoci.

Vol dir que Franco es va deixar entabanar pels Estats Units?

Els serveis d'intel·ligència americans van enganyar els del franquisme. Franco i, sobretot, Carrero Blanco, que tenia una obsessió perquè Espanya disposés d'un submarí atòmic, es van deixar entabanar pels americans.

Quin paper hi va tenir l'URSS?

Com és possible que l'oposició antifranquista no denunciés el contracte del segle entre l'empresa d'urani espanyola, Enusa, i la multinacional Techsnavexport soviètica per rebre urani altament enriquit? Un s'estranya que es pogués ser tan antidictadura, però que l'oposició democràtica acceptés que el país que avalava el comunisme vengués urani enriquit al franquisme. Franco va aconseguir que Espanya es nuclearitzés amb la connivència de sectors de la burgesia catalana de l'època.

Quina herència ens n'ha quedat?

Els residus de Vandellòs que han de tornar de França, no hi haurien anat si no haguessin tingut interès militar. El plutoni militar de Vandellòs I va servir per fabricar bombes per les proves atòmiques a la Polinèsia. Ara els residus han de tornar i són un problema. Se'ls hauria de quedar l'exèrcit. Les centrals d'Ascó i Vandellòs són el nostre Valle de los Caídos, una herència del franquisme que s'ha volgut ocultar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.