Els càmpings gironins afronten l'estiu amb un 10% menys de reserves que l'any passat

L'associació del sector demana que no es caigui en la «temptació» d'abaixar preus, perquè això repercutiria en la qualitat

«Els preus no s'han d'abaixar, malgrat la crisi econòmica.» Aquesta és la consigna que vol transmetre l'associació de càmpings de les comarques gironines als seus associats, ja que l'objectiu principal és mantenir la qualitat, segons es destaca.

Tot i que es calcula que les reserves han baixat de mitjana al voltant d'un 10% en relació amb l'any passat, el president de l'associació, Jaume Genover, afirma que les places d'alguns càmpings ja estan pràcticament reservades del 15 de juliol fins al 15 d'agost, que és el període considerat de plena temporada i el que habitualment té més demanda, i molts establiments no noten la crisi. Els clients dels càmpings han estat generalment força previsors a l'hora de fer les reserves i a començaments d'any ja n'hi havia moltes de formalitzades. Aquest any, però, les reserves es formalitzen més tard que en altres temporades.

El sector del càmping va valorar la temporada de l'estiu de l'any passat com a bona, amb un creixement del 3% de l'activitat en el conjunt, però aquest any és difícil fer pronòstics a causa de l'actual context econòmic.

Preus a l'alça

Els preus, en el conjunt d'aquests establiments, han anat a l'alça de manera progressiva en els últims anys, i segons es destaca des de l'associació això ha permès situar-se als nivells de qualitat actuals. «Si es rebaixen preus no es podrà mantenir la mateixa qualitat», afirma Genover. Fa uns cinc anys es van fer puges del 33% en el sector perquè es va considerar que els preus era massa per sota del mercat, i últimament s'han apujat al voltant de l'IPC. Segons va informar l'associació, els preus d'un càmping se situen actualment, de mitjana, al voltant dels 23,5 euros al dia en temporada baixa, per a dues persones, un nen, una tenda i un cotxe, o una caravana; i de 56 euros en temporada alta (juliol i agost). Les tarifes d'un bungalou per a quatre persones, que és el més habitual, se situen al voltant dels 63 euros de mitjana al dia en temporada baixa i dels 132 euros cada dia en temporada alta.

Tot i que els càmpings fan ofertes diferents i les tarifes també varien segons les categories, solen ser preus força semblants entre establiments, segons informa l'associació. «Volem evitar que hi hagi una gran competència entre nosaltres», afirma Genover. La majoria de càmpings disposen d'una variada oferta de bungalous de lloguer, del tot equipats, i molts ofereixen lloguer de mòbil-homes, uns allotjaments molts semblants als bungalous però mòbils i basats en elements de caravàning. Les dues ofertes solen ser d'entre quatre i set places.

Genover reconeix que les rebaixes de preus que fan alguns hotels els afecta negativament, tot i que diu que «només un percentatge petit de clients que va de càmping ho fa per una qüestió econòmica». «La majoria s'estima la natura i creu en la nostra oferta», sosté.

144
càmpings.
A les comarques gironines hi ha 144 càmpings, amb un total de 116.054 places, segons dades facilitades per l'associació. Al conjunt de Catalunya hi ha 354 càmpings, que sumen un total de 240.983 places. El 39% dels clients dels càmpings són estrangers, als quals corresponen el 54% de les pernoctacions, amb estades mitjanes de 7 dies i mig. La resta de clients dels càmpings són provinents de Catalunya mateix o de diferents zones de l'Estat espanyol, i en aquest cas les estades mitjanes són de 3,29 dies. Les comarques que concentren un major nombre de càmpings a la demarcació de Girona són el Baix Empordà, l'Alt Empordà i la Selva. La majoria de càmpings de les comarques gironines tenen obert des de Setmana Santa i fins a l'octubre, ja que les estades als càmpings, que fa uns anys es concentraven bàsicament a l'estiu, tenen ara més demanda fora de temporada estiuenca. Només quatre càmpings importants gironins estan oberts tot l'any.
7,2
milions de pernoctacions.
Els càmpings de la Costa Brava van sumar el 2008 un total de 6.824.000 pernoctacions, el 49% del conjunt de Catalunya, i al conjunt de la demarcació el nombre va ser de 7,2 milions. La demanda de càmpings a Catalunya va ser l'any passat de 2.588.000 viatgers, dels quals 930.000 corresponen a la Costa Brava, una marca turística que concentra el 30% dels càmpings de Catalunya. La demanda de clients estrangers va créixer l'any passat, però la de clients de l'Estat ja va baixar per l'impacte de la situació econòmica. Pel que fa a les previsions de futur, els càmpings de les comarques gironines formen part d'un mercat cada cop més competitiu i tenen clar que un dels reptes és la promoció. Tot i que tenen clients molt fidels, molts dels quals repeteixen l'estada, es considera que els càmpings encara són «grans desconeguts» per a una part del públic i que l'oferta que tenen actualment «no té res a envejar a altres modalitat d'allotjament».
90
associats.
L'associació de càmpings de les comarques gironines té uns noranta associats. Va ser creada el 14 d'abril del 1977 per promocionar el sector i defensar els seus interessos davant les administracions i altres sectors empresarials. Des de fa vint-i-dos anys, Jaume Genover n'és el president, i des de fa vint anys és també president de la Federació Catalana de càmpings. Segons es destaca des de l'associació, els eixos fonamentals en aquest període han estat la promoció internacional dels establiments i la millora de la seva qualitat. L'associació ha creat recentment una gerència, de la qual se n'ha fet càrrec, després d'un acurat procés de selecció, Ferran Sellabona. El nou gerent té un postgrau en relacions públiques, un màster en direcció d'equips comercials i un en prevenció de riscos laborals. La seva incorporació permetrà donar un nou impuls al sector.

Un límit de bungalous

Els càmpings tenen una limitació en nombre de bungalous, que actualment és del 30% de les places disponibles, tot i que hi ha una nova normativa que prepara el Departament d'Innovació, Universitat i Empresa, que preveu ampliar-la fins al 50 per cent. Tot i això, des de l'associació de càmpings de les comarques gironines s'afirma que aquesta normativa naixerà amb mancances, ja que el percentatge se situarà per sota de països que es consideren competidors en oferta, com pot ser el cas de l'Estat espanyol, on no hi ha cap limitació.

L'associació manté que el campista vol cada cop més unes vacances confortables, amb places grans o amb bungalous de qualitat. Per això es reclama poder oferir el que els clients demanen als establiments. «El campista ha evolucionat: de la petita tenda es va passar a la familiar, d'aquesta a la caravana i l'autocaravana i, actualment, es demana cada cop més el bungalou, sobretot fora de la temporada estiuenca», va explicar Genover. L'associació destaca que la nova norma serà «menys competitiva que la de l'Estat francès, d'Holanda, Croàcia i Itàlia en l'àmbit internacional, i d'Aragó, Andalusia i el País Valencià a l'Estat espanyol».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.