Societat

baix penedès

Mor el casteller de l'Arboç ferit diumenge mentre feia pinya a Montblanc

L'home va rebre l'impacte d'un castell quan estava en una postura “inadequada”, segons la Coordinadora de Colles

El municipi ha decretat tres dies de dol

Jornada de dol al món casteller després de la mort, ahir al matí, del membre històric dels Minyons de l'Arboç, Ramon Rovira, com a conseqüència de les ferides que va patir el passat diumenge durant una actuació a Montblanc (Conca de Barberà). L'home, de 74 anys i casteller de la colla arbocenca des del 1958, va rebre un fort cop després que caigués un dos de set dels Castellers d'Esplugues, i va ser ingressat des de llavors a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. La notícia va provocar la solidaritat de la resta de colles castelleres, que van expressar el condol als arbocencs, i també va impactar el municipi del Baix Penedès, on Rovira era un veí molt conegut per la seva implicació en diverses entitats. L'Ajuntament va decretar ahir tres dies de dol oficial.

Postura a la pinya

L'accident es va produir quan Rovira formava part de la pinya dels Castellers d'Esplugues. El castell, un dos de set, va caure després d'haver-se carregat, i l'arbocenc va rebre l'impacte de part del tronc. A conseqüència d'aquest cop, l'home va patir una lesió greu a la segona vèrtebra cervical, que es va agreujar quan va afectar els òrgans respiratoris.

Segons va detallar ahir la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) en un comunicat, Rovira es trobava en el moment de l'impacte en una “postura inadequada” a la pinya, fet que hauria estat la causa de la gravetat de les lesions, ja que cops d'aquest tipus no acostumen a tenir conseqüències tan greus. L'ens va recordar la importància de “no baixar la guàrdia” i seguir sempre les recomanacions de posició del cap i dels braços quan es forma part d'una pinya, així com situar-se tenint en compte l'alçada i condicions físiques de cadascú.

La notícia de la mort de Rovira va provocar la reacció també del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que va expressar el seu suport a la família i al món casteller. A petició dels familiars de Rovira, però, la CCCC (que es va reunir ahir per expressar el seu condol) va decidir mantenir l'activitat castellera aquest cap de setmana, tot i que recomana començar les actuacions amb un pilar de dol.

La tercera mort d'un casteller des del 1983

L'activitat castellera ha registrat poques morts a conseqüència de caigudes en les darreres dècades. La darrera víctima mortal va ser, l'any 2006, la mataronina Mariona Galindo, que va morir amb dotze anys per les lesions que li va provocar la llenya d'un quatre de nou amb folre dels Capgrossos de Mataró. El 1983 un acotxador dels Nois de la Torre, David Sánchez, va morir en caure d'un castell a Torredembarra. Segons la CCCC, en els darrers quinze anys el percentatge de castells que cauen s'ha reduït a la meitat, i representen el 3,5% del total.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.