Política

L'Audiencia Nacional espanyola envia Rafa Díez de nou a la presó

L'exdirigent de LAB estava en llibertat sota fiança des del 2010

Ha estat condemnat a 10 anys pel cas Bateragune

L'Audiencia Nacional va estimar la petició de la fiscalia i va ordenar el reingrés a la presó de l'exdirigent del sindicat LAB Rafa Díez, que des del 26 d'abril del 2010 estava en llibertat sota fiança, perquè compleixi la condemna de 10 anys de presó que li ha estat imposada pel cas Bateragune en ser considerat pel tribunal “dirigent” d'ETA. El tribunal va ordenar el seu reingrés per “reiteració delictiva” i “risc de fugida”, tot i que durant la vista per revisar la seva situació processal Díez va dir que no tenia intenció de fugir si continuava en llibertat. Va declarar també que no és militant “ni molt menys” dirigent d'ETA. “Aquí, o allà on em toqui anar, aquesta persona continuarà lluitant pel seu país, per la pau i per les solucions democràtiques, i no eludiré ni la justícia ni molt menys aquests objectius”, va proclamar al final de la vista. El seu advocat, Iñigo Iruin, va denunciar davant el tribunal que no se li havia notificat la celebració de la vista, per la qual cosa no havia tingut temps de preparar-la. Díez va anar a l'Audiencia Nacional a recollir la sentència acompanyat d'Amaia Esnal, Txelui Moreno i Mañel Serra, els tres processats pel cas Bateragune que han estat absolts. Pel que fa a Otegi –condemnat també a 10 anys de presó i que fa més de 700 dies que està privat de llibertat–, Miren Zabaleta i Arkaitz Rodríguez –condemnats a 8 anys de presó cadascun pel mateix sumari–, se'ls va notificar la sentència condemnatòria als calabossos de la seu judicial després que en els últims dies haguessin estat traslladats des de les presons on eren. L'últim que va fer l'exsecretari general de LAB en llibertat va ser assistir a un judici contra onze joves d'Uribe Kosta (Biscaia), que se celebrava també a l'Audiencia Nacional.

LA FRASE

Aquí o on em toqui anar, aquesta persona continuarà lluitant pel seu país, per la pau i per les solucions
Rafa Díez Usabiaga
Exsecretari del sindicat LAB i condemnat pel cas Betaragune

Les al·legacions de l'advocacia contra Sortu

L'advocacia de l'Estat, en nom del govern espanyol, va presentar ahir les al·legacions al recurs que va presentar Sortu al Constitucional contra el vet del Suprem a la seva inscripció en el registre de partits. L'advocacia sosté que l'esquerra abertzale “mai no podrà ser un actor polític normal, mentre ETA existeixi. “Mentre ETA existeixi, estigui armada i l'esquerra abertzale no trenqui amb la banda d'una manera real, no podrà ser un actor polític normal, equiparable a altres partits”, sosté.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.