Societat

‘Perpinyà la Catalana... més que mai!'

L'Ajuntament de Perpinyà organitza una diada de reflexió i debats sobre la catalanitat

 “L'aeroport de Girona és el veritable aeroport de Perpinyà”, afirma el batlle Jean-Marc Pujol

“El futur de Perpinyà passa per Barcelona i Catalunya”, afirmava el batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, sota la placa commemorativa de la darrera reunió a l'exili del diputats catalans amb el president de la Generalitat Josep Terradellas, al Castellet de Perpinyà. En aquest edifici emblemàtic s'ha presentat la jornada “de reflexió i tertúlies entorn de la catalanitat” que amb el nom de Perpinyà la Catalana... més que mai! tindrà lloc dissabte 24 de setembre al convent dels Mínims. La diada era presentada pel batlle i el batlle adjunt delegat d'afers catalans, Jaume Roure, que recordava que l'actual política de promoció de la catalanitat a l'Ajuntament de Perpinyà va començar amb la seva entrada a l'equip municipal amb el batlle Jean-Paul Alduy i que “el contracte establert l'any 1993 s'ha complert i és hora de passar balanç i reflexionar junts sobre què representa el fet català per a la ciutat de Perpinyà”.

Pel batlle Pujol, la catalanitat de Perpinyà “no s'ha de reduir a rifles, dictats i cursets de català, l'hem d'incloure en un flux econòmic amb Girona i Barcelona, la zona més dinàmica de la Mediterrània occidental”. Fins i tot Pujol no dubta a l'hora d'afirmar que “l'aeroport de Perpinyà és el de Girona” i citar com a exemple de cooperació pancatalana el Teatre de l'Arxipèlag, que s'inaugurarà el mes que ve.

Debats, medalles i convenis

La diada començarà a tres quarts de deu del matí amb la distribució dels participants entre les tres ponències, Llengua, Cultura i Economia. L'obertura dels debats serà a un quart d'onze. A migdia es farà la síntesi i es presentaran les conclusions de les tres ponències.

El batlle de Perpinyà intervindrà a dos quarts d'una i tot seguit es farà el lliurament de la medalla de la Vila de Perpinyà a Ràdio Arrels pels seus 30 anys, i també a la Colla Gegantera de Perpinyà. Finalment se signarà un conveni amb Òmnium Cultural Catalunya Nord concernint els cursos de català per a adults.

Catalans de soca-rel i nouvinguts

Si Perpinyà “només pot ser catalana, és el seu destí d'ençà que existeix”, tal com afirma Jaume Roure; ara “catalans de soca-rel i catalans d'adopció estem tots concernits per la salvaguarda i el desenvolupament de la cultura catalana”, escriu el batlle, Jean-Marc Pujol, en la presentació de la diada. Roure afirma, per la seva banda, que la voluntat del municipi és “que tota la família catalana participi en aquest projecte”, ja que “és essencial d'instal·lar un pacte per tirar endavant”. En relació amb l'augment de la població d'origen no catalana, Roure declara: “Avui el nostre deure és d'integrar-hi els nouvinguts, cada dia més nombrosos, que desitgen adherir-se a aquesta identitat catalana.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.