Política

Compromís prepara el salt al Congrés

La formació valenciana tria el nacionalista Baldoví com a cap de llista

La coalició Compromís, formada per Bloc, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds-Esquerra Ecologista, ja té cap de llista per a les pròximes eleccions generals del 20 de novembre.

Joan Baldoví, exalcalde de la localitat de Sueca (la Ribera Baixa) i militant històric del Bloc, va ser triat ahir pel consell nacional de la formació nacionalista.

Amb un 60% dels vots, Baldoví es va imposar al candidat independent, Diego Gómez, expresident d'Escola Valenciana, que es presentava avalat per l'executiva dels nacionalistes i pel qual Iniciativa havia mostrat predilecció. Uns suports que a priori l'havien situat com el candidat oficial del Bloc, cosa que va provocar un gran malestar en Gómez, que finalment sols va obtindre el 36,4% dels vots.

Amb un perfil marcadament polític, Baldoví tractarà de fer el salt definitiu del Bloc a la política estatal a través de Compromís i repetir els bons resultats aconseguits en les passades eleccions autonòmiques. Llavors, la coalició va obtindre el 7,4% dels vots i sis diputats a les Corts Valencianes.

I és que, com va recordar Baldoví en el seu discurs, el País Valencià es troba en una perspectiva històrica de poder tindre “un diputat valencianista compromès amb el seu territori, com va ser Vicente Marco Miranda, triat diputat pel Front Popular en representació d'Esquerra Valenciana durant la Segona República”.

En el context del seu triomf sobre Gómez, les paraules de Baldoví podrien semblar excessivament optimistes, si no fóra perquè fa uns dies es publicaven els resultats d'una enquesta feta pel PP. Segons aquest sondeig, Compromís, amb el 4,7% dels vots, aconseguiria el primer escó de la seua història al Congrés dels Diputats, mentre que EUPV, amb el 5,2% dels sufragis, recuperaria l'escó que va perdre en les eleccions de 2008.

En el consell també es van ratificar la resta de candidats del Bloc, que són: Roger Mira, cap de llista al Congrés per Castelló; Jordi Julià, candidat al Senat per Castelló; David Navarro, segon candidat per Alacant al Congrés; Ignasi Bellido, candidat al Senat per Alacant, i Pere Fuset, candidat al Senat per València.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.