Administracions

garraf

El deute municipal de Sitges puja fins als 24 milions

Una auditoria interna augmenta en dos milions la xifra que deu l'Ajuntament

Els impagaments ja provoquen problemes amb proveïdors de serveis com ara la neteja o l'atenció a la gent gran

L'empitjorament d'un servei com és la neteja viària, i la plantada del personal dedicat a l'atenció de la gent gran, que va amenaçar amb plegar aquest estiu per no haver cobrat al dia les nòmines, són dos dels problemes que ha d'afrontar l'Ajuntament de Sitges a causa del deute amb els proveïdors. En el ple de dilluns passat, el govern local (format per CiU, el PP i els grups independents de Sitges Grup Independent i Nou Horitzó) va actualitzar la xifra d'impagaments fins als 24 milions d'euros, dos més del que s'havia anunciat al juliol. L'auditoria interna de la qual s'ha extret el nou deute “demostra que el municipi tenia un ritme d'endeutament insostenible”, segons el regidor d'Hisenda, Jordi Mas (CiU). “Han deixat una herència certament enverinada”, va assegurar el regidor fent referència al PSC, que va governar el municipi entre el 2003 i el 2011. El deute més important és amb Cespa, l'empresa responsable de la neteja viària i de la recollida de la brossa. El problema resideix en què l'administració local i la concessionària no es posen d'acord pel que fa a les xifres: Cespa reclama 9 milions d'euros, i l'Ajuntament només té registrat un deute de tres milions. L'equip de govern ha desestimat el pla de pagaments que el PSC i ICV van acordar amb l'empresa, i ha requerit membres de l'anterior govern perquè expliquin els compromisos amb Cespa. Dilluns passat, el PSC va criticar la desfeta d'aquest calendari consensuat per posar fi al deute, i va demanar a l'actual govern sitgetà que “denunciï l'empresa” després d'haver-la “acusat públicament de fer factures falses”.

Una altra dificultat és el funcionament dels serveis d'atenció domiciliària, adreçats a la ciutadania amb dependència, i del centre de dia per a la gent gran l'Aplec. Els treballadors d'ambdós serveis han amenaçat amb abandonar els seus llocs de treball si l'Ajuntament no paga les mensualitats endarrerides. El regidor de Benestar i Família, Marc Martínez (Nou Horitzó), lamenta la “catastròfica situació econòmica” dels treballadors de l'Aplec, ja que el seu sou no arriba als 1.000 euros mensuals, i ja tenen tres mensualitats pendents de cobrament.

Sous menors a les llars d'infants

Les treballadores de les dues llars d'infants municipals de Sitges també han fet palesa la seva indignació per una retallada salarial del 25% des del mes de juliol. Les 28 empleades, que van concentrar-se en el ple municipal amb pancartes reivindicatives, deixaran de percebre 300 euros al mes. Segons el govern, el 2009 l'anterior regidor d'Educació va pactar amb l'empresa concessionària de les llars d'infants, Educare XXI, un augment salarial que legalment no té validesa. Aquí s'afegeix el fet que l'Ajuntament té un deute de 300.000 euros amb l'empresa. “Ens sap molt greu que hagi passat això, però les responsabilitats no són d'aquest equip de govern. Jurídicament no es pot pagar”, va dir la regidora d'Educació, Vinyet Lluís (SGI), que va apuntar que s'intentarà millorar la situació econòmica de la plantilla el 2012. Les treballadores van desaprovar les explicacions polítiques, preguntant-se per què hauran de pagar elles “la mala gestió”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.