Societat

El periodista Martí Anglada, pregoner de les Fires de Girona

L'excorresponsal de TV3 va néixer a la Gran Via de la capital gironina i serà l'encarregat d'obrir les festes de Sant Narcís el dia 28 d'octubre

Puigdemont anuncia canvis per a l'any que ve, en la presentació del cartell de Joan Mateu

El cartell de Fires és una al·legoria de la catedral de Girona

El periodista i excorresponsal de TV3 a Brussel·les i Berlín Martí Anglada i Birulés serà l'encarregat de donar el tret de sortida de les Fires de Sant Narcís de Girona d'aquest any. Així ho va anunciar ahir al matí l'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, del qual va ressaltar la seva vinculació històrica amb la ciutat i va considerar que “és un bon perfil per fer un pregó de Fires”.

Anglada va néixer a la gran via de Jaume I l'any 1949, a l'edifici on durant molts anys hi va haver el popular negoci de bicicletes de Can Birulés, just al costat de l'actual armeria Escatidor.

Canvis per al 2012

A un mes de l'inici de les Fires 2011, Puigdemont va avançar que l'edició d'enguany incorpora “algunes novetats” que es presentaran en les pròximes setmanes conjuntament amb tota la programació. L'alcalde de CiU va reiterar que la seva entrada en el govern en ple estiu no ha permès poder introduir canvis, però va advertir que “el gruix de canvis” del nou equip municipal pel model de Fires es palesarà en l'edició del 2012.

En tot cas, Puigdemont aposta perquè les Fires tinguin una “qualitat” contrastada, malgrat reconèixer que en pròximes edicions es podria reduir una mica més el pressupost. Tot i que va garantir que, malgrat la retallada que ja va aplicar el tripartit, “encara hi ha marge sense que se'n ressenti la qualitat”.

Estrictes en les barraques

Des de l'oposició, CiU va ser molt crítica amb el model d'oci nocturn que suposen les barraques de la Copa. Per aquest motiu, Puigdemont va anunciar que ja han parlat amb la Policia Municipal “per fer un control rigorós de les activitats, en especial pel que fa al consum d'estupefaents o el consum d'alcohol per part de menors”. Es continuarà així amb la línia adoptada ja en les últimes dues edicions, quan es va incrementar el nombre de controls i es van tancar un parell de barraques d'entitats. CiU va reclamar des de fora del govern la necessitat de “repensar” el model de barraques, una voluntat que s'espera que s'abordi en els pròxims mesos perquè s'apliqui l'any que ve.

El cartell i la catedral

L'acte d'ahir al matí va servir per presentar el cartell de Fires 2011 obra de l'artista saltenc establert a Girona Joan Mateu, una figura puixant en el món artístic amb una clara projecció internacional. El cartell és una proposta original, amb una interpretació “molt lliure” de la catedral, com admetia Mateu.

Concurs públic per escollir els futurs cartells

Puigdemont va anunciar com a novetat que l'any que ve el cartell de Fires es triarà amb un concurs obert, amb la voluntat de fomentar la participació dels ciutadans en la tria de la imatge de Fires.

Un artista amb projecció internacional

Puigdemont va definir Mateu com “un dels talents del nostre art”. Ha fet exposicions a Nova York, San Francisco, Londres i Venècia, a més de rebre múltiples premis internacionals.

Llarga trajectòria professional del pregoner

Anglada és llicenciat en dret i periodisme i va ser corresponsal de l'Orient Mitjà, Itàlia i la Gran Bretanya (1977-84) per a La Vanguardia. Corresponsal als EUA de TV3, també hi va ser cap d'internacional.

Mateu: “Suposo que serà un cartell criticat”

L'autor del cartell va garantir que “era un plaer” poder fer el cartell per Fires. Va fer broma, conscient que és un cartell innovador: “Suposo que serà molt criticat, però això ja hi va implícit.”

Una rentadora, una gàbia i un ocell

Si es pensa en la forma de la catedral, sobta la similitud d'una rentadora fent de cos central, amb rosassa inclosa, una gàbia exercint de campanar i un ocell amb les ales obertes com l'àngel.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.