cultura

‘Pa negre' als Oscar

La pel·lícula d'Agustí Villaronga basada en la novel·la d'Emili Teixidor és la primera rodada en català que es preselecciona per aspirar a l'estatueta

El 24 de gener del 2012 se sabrà si la pel·lícula és una de les cinc finalistes en la seva categoria

La frase feta “d'aquí a Hollywood” es pot fer realitat en el cas de Pa negre, la pel·lícula d'Agustí Villaronga basada en la novel·la d'Emili Teixidor. A totes les distincions i reconeixements que ha recol·lectat des que es va presentar en el Festival de Sant Sebastià del 2010, el film ha assolit una nova fita: és el primer en català seleccionat per aspirar a l'Oscar com a millor pel·lícula en llengua no anglesa.

L'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya –la mateixa que li va concedir nou premis Goya– ha triat Pa negre perquè la representi en la 84a edició dels Oscar de Hollywood, desbancant les altres aspirants La piel que habito, de Pedro Almodóvar, i La voz dormida, de Benito Zambrano. Ara, Pa negre ha de passar pel sedàs que deixarà nou finalistes i, finalment, el 24 de gener del 2012 se sabrà si és una de les cinc pel·lícules que, el 26 de febrer, poden recollir l'estatueta al teatre Kodak de Los Angeles.

Pa negre no ho té fàcil, ja que comptarà amb rivals de pes seleccionats per altres països. Entre les pel·lícules que competeixen amb la de Villaronga hi ha la finesa El Havre, d'Aki Käurismaki; el documental alemany Pina, de Wim Wenders; la iraniana Nadir y Simin: una separación, d'Asghar Farhadi –guanyadora de l'Ós d'Or a Berlín–; la italiana Terraferma, d'Emmanuele Crialese –premi especial del jurat a Venècia–, i la xinesa The flowers of war, de Zhang Yimou.

Després de saber la notícia, Agustí Villaronga –que fa pocs dies va rebre el Premio Nacional de Cinematografía en el marc del Festival de Cinema de Sant Sebastià– va admetre que “pensava que ja hi havia un premiat, que era Pedro Almodóvar, un pes pesant que, a més, a Amèrica té les portes obertes”. Villaronga va afegir que s'havia alegrat “moltíssim” i que sentia “moltíssima responsabilitat de representar amb la meva pel·lícula tota una cinematografia, i també pel fet que sigui en català”.

La productora Isona Passola va subratllar també el fet que la pel·lícula “estigui rodada en català i demostri la diversitat i la riquesa amb un valor positiu i no malèfic”. Per a Passola, “aquesta és la culminació d'una lluita per l'obra de Villaronga que vaig emprendre amb molta passió. Guanyar l'Oscar seria preciós perquè l'Agustí s'ho mereix. Feia set anys que no rodava i el vaig rescatar del pou.” També afegeix que creu que el film pot tenir una bona acollida als Estats Units, ja que “la postguerra és un estat mental” i allà n'han fet sobre el Vietnam i l'Iraq. Per la seva banda, l'escriptor Emili Teixidor va dir que “el mèrit és del director i de la pel·lícula, no de la novel·la”, però que “me n'alegro per ells, però també per mi”.

El conseller de Cultura de la Generalitat Ferran Mascarell va declarar que la tria suposa “un gran estímul per al cinema i per a la cultura catalana”, i que la designació seria “probablement el reconeixement més universal que pot tenir una pel·lícula”. De moment, Pa negre –que aprofitant la notícia es reposarà a Barcelona i a Madrid– s'ha estrenat a quaranta cinemes de França i també al Japó i a la Xina, i és a punt d'arribar a les pantalles alemanyes i nord-americanes. Segons la seva productora, el film ja ha recaptat 2,6 milions d'euros i suma uns 500.000 espectadors a l'Estat.

Pa negre també representarà Espanya en els premis Ariel mexicans; precisament, la coproducció Aro Tolbukhin: en la mente del asesino, codirigida per Villaronga, va obtenir cinc d'aquests premis el 2003.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.