Societat

Perpinyà ja té un Comitè Consultiu pel Català

El ple de l'Ajuntament ha aprovat la constitució oficial de l'òrgan que regularà la normalització lingüística de la ciutat

L'oposició municipal de Convergència, socialistes i ecologistes n'ha quedat exclosa

Onze representants d'associacions culturals i cíviques i onze regidors de la majoria municipal formaran el Consell Consultiu pel Català que el ple municipal de Perpinyà va acordar crear dimarts passat. En aquest consell municipal es va fer un minut de silenci per la mort de l'escriptor nord-català Jordi Pere Cerdà, premi d'Honor de les Lletres catalanes. La creació d'aquest comitè ja va ser anunciada pel batlle de Perpinyà Jean-Marc Pujol tres dies abans en el marc de la jornada de debats sobre la llengua, cultura i economia de la Catalunya Nord que l'ajuntament va organitzar amb el titol Perpinyà la catalana... més que mai! i que va reunir unes dues-centes persones.

Abstenció de l'oposició

En el ple municipal l'oposició del Partit Socialista, Europa Ecologia-Els Verds i Centristes Catalans-Convergència Democràtica de Catalunya es van abstenir en el vot d'aprovació del comitè ja que “és increïble que ningú de l'oposició en formi part” explica Jordi Vera de CDC. Jaume Roure, tinent d'alcalde pels afers catalans, del partit Unitat Catalana, explica que “aquest comitè és per a fer feina, no tinc cap obligació de treballar amb gent que mai ha fet cap proposta positiva”. Roure afirma que “hi ha molta feina i cal treballar serenament, més tard el comitè serà obert a tothom”. En el ple municipal, davant les protestes de Vera en nom de l'oposició, el batlle va assegurar que “en revisaria la composició”.

El batlle de Perpinyà, des la seva nominació el 2009 en substitució de Jean-Paul Alduy, va voler que el català “fos present a tots els serveis de l'ajuntament i no només en uns indrets especialitzats”. D'aquesta manera han desaparegut serveis com la biblioteca del Centre de Documentació i Animació de la Cultura Catalana (CDACC) i els seus llibres en català s'han incorporat en el fons de la Mediateca i en biblioteques de barri. La Regidoria de Cultura Catalana i l'Institut Font Nova, serveis especialitzats en llengua i cultura catalanes, també han desaparegut com a serveis municipals. El batlle adjunt pels afers catalans, Jaume Roure, aclareix que aquest nou Comitè Consultiu serà “una nova eina més positiva pel català, que substituirà les estructures preexistents i reforçarà la voluntat de normalització catalana a Perpinyà”.

Membres del Comité

Sota la presidència de Jaume Roure, els membres del comitè que son regidors de l'ajuntament són Virginie Barre, Annabelle Brunet, Aminda Queralt, Jean Rigual, Maurice Halimi, Christine Maudet, Jean-Michel Henric, Raymond Sala, Jean-Joseph Calvo i Romain Grau.

Les personalitats exteriors a l'ajuntament són Alà Baylac, Rita Peix, Joan Miquel Touron, Maribel Bagnouls-Guimard, Germinal Monge, Brice Lafontaine, Eva Bertrana, Christian Martinez, Fabien Cantagrill, Jean-Pierre Olive, Joséphine Matamoros, Morad Oubaya i Vincent Dumas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.