Política

Ekin, el braç polític d'ETA, anuncia la seva dissolució

La formació, hereva de la il·legalitzada KAS, ho ha anunciat a través de l'edició digital del diari ‘Gara'

La decisió és el resultat d'un “debat molt profund que es deriva del canvi radical d'estratègia adoptat per l'esquerra abertzale”

L'organització Ekin ha donat a conèixer la seva dissolució en l'edició digital del diari Gara posant fi a un recorregut de 12 anys.

Ekin, formació hereva de la il·legalitzada KAS, es va constituir el 1999 com una organització “independentista, revolucionària i nacional” que tenia com objectiu “agitar la societat i enfortir les lluites populars amb la finalitat de construir una nació basca moderna i competitiva”.

Oficialment es va constituir el 6 de novembre de 1999 en una assemblea celebrada al pavelló Anaitasuna de Pamplona, a la qual van acudir unes dues mil persones, i va prendre el nom del grup de joves nacionalistes que van donar origen a ETA els anys cinquanta.

Segons afirma el diari la decisió s'ha concretat en el context del “Gudari Eguna” (Dia del Soldat Basc), que organitzacions abertzales celebren el 27 de setembre per recordar els afusellaments que van tenir lloc aquesta data el 1975, i així s'ha fet saber “en bona part de les mobilitzacions realitzades en pobles i ciutats aquests dies”.

Afirma Gara que la dissolució és el resultat d'un “debat molt profund que va començar ja a la primavera i que es deriva del canvi radical d'estratègia adoptat per l'esquerra abertzale”, i es pregunta si la seva tasca està complerta, si té sentit en el nou escenari o bé es pot considerar ‘obsoleta'.

Amb els reptes que es planteja actualment l'esquerra abertzale, afirma el diari, posa èmfasi en la idea que “el capital polític i humà” d'Ekin és un “actiu” molt vàlid en la direcció marcada, amb la seva nova estratègia.

Els interlocutors d'Ekin que han traslladat a Gara la “autodissolució”, i que, afirma el diari, mantenen l'anonimat per motius lògics de seguretat, incideixen que aquesta “autodissolució” suposa una mesura “sincera i coherent” amb el nou escenari creat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.