cultura

De Cassà a Banff

Un documental de Jordi Canyigueral es podrà veure al festival de cinema de muntanya més prestigiós

El Festival de Cinema de Muntanya de Banff ha seleccionat el film ‘Demencia Senil 9a+'

El documental Demencia Senil 9a+, del realitzador de Cassà de la Selva Jordi Canyigueral, ha estat seleccionat per participar en el Festival de Cinema de Muntanya de Banff, al Canadà, considerat el més prestigiós del món en el seu gènere. El treball de Canyigueral es tracta d'un clip de 5 minuts de durada en el qual l'escalador basc Iker Pou realitza la primera repetició de Demencia Senil, una via d'escalada esportiva situada a Margalef (Catalunya) i considerada una de les més difícils del món.

Per afegir mèrit a aquesta fita, la pel·lícula ha estat l'única de l'Estat espanyol seleccionada entre les finalistes d'aquest festival, a pesar que, fins i tot, s'havia presentat a concurs una producció del programa de referència Al filo de lo imposible, de Televisió Espanyola. Obtingui o no premi, Demencia Senil 9a+ també ha estat seleccionada per formar part de la gira mundial dels millors films del festival de Banff 2011. Això vol dir que durant el proper any la pel·lícula viatjarà per uns 32 països de tot el món i que la veuran unes 250.000 persones en més de 600 escenaris. El festival de Banff se celebrarà entre el 29 d'octubre i el 6 de novembre.

Demencia Senil es pot visionar en el compte personal de Canyigueral a la plataforma Vimeo, on ja ha rebut més de 130.000 visites i comentaris molt elogiosos. Fins al moment la producció ha aconseguit el premi a la millor pel·lícula d'esports extrems en el Mendi Film Festival de Vitòria, al País Basc, i el segon premi en el Mountain Film Meeting de Barcelona. També ha estat seleccionada per participar en el Mountain Filmfestival de Graz (Àustria), entre el 9 i el 12 de novembre, i en el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, entre l'11 i el 20 de novembre. Canyigueral participarà a Torelló amb dues pel·lícules, ja que també ha entrat a concurs Panaroma, protagonitzada per Iker i Eneko Pou.

Paral·lelament, l'autor de Com penjar-se i Cims paral·lels (en la qual documenta la primera ascensió gironina a l'Everest) està completant el que ha de ser el seu projecte més ambiciós, Modus Climbicus, un documental en què repassarà les diferents modalitats d'esport i pràctica de muntanya a través d'entrevistes a escaladors i alpinistes de referència tant catalans com mites internacionals. Ara per ara, i després de tres anys de dedicació, es pot veure un abstracte de les entrevistes que està realitzant al web www.modus.cat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.