Educació

Menys diners però més estudiants en el nou curs universitari

Avui s'inicia el curs 2011-2012 de la Universitat de Girona

Els ingressos previstos s'han reduït d'un 16% de cara al 2010

Acollir més estudiants amb menys pressupost. Aquest és bàsicament el repte amb el qual s'inaugura avui el curs 2011-2012 de la Universitat de Girona. A dia d'avui uns 14.510 estudiants s'han inscrit per aquest nou curs. Tot i que no es tracti de xifres definitives (en algunes facultats les inscripcions encara són obertes), uns 3.757 d'aquests estudiants seran alumnes nous, la qual cosa representaria un 10% més de nous inscrits en relació amb l'any passat. El conjunt de l'alumnat es repartirà entre trenta-nou titulacions de grau, quaranta-una de màsters, i cinc de programes de doctorat que ofereix la universitat gironina.

Per atendre aquests estudiants, els efectius de personal del curs 2010-2011 constaven de 1.410 persones pel que fa al personal docent i investigador, més unes 488 de personal investigador i 614 de personal d'administració i serveis. A començament d'any es va adoptar un pressupost de 95,4 milions d'euros, lleugerament superior al del 2010 (94,6 milions). A l'estiu, però, va caure la retallada: la subvenció ordinària es concretava en 9,5 milions menys que l'any 2010, una disminució d'ingressos del 16%. Anna Maria Geli va presentar un pla d'ajustament econòmic amb una reducció pressupostària que s'ajustés a la restricció pressupostària imposada per la Generalitat. Un pla que, en el seu informe, la rectora resumia d'aquesta manera: “Les decisions que es prenen són necessàries avui per afrontar la realitat del finançament del 2011, però ho són més encara per poder plantejar amb garanties el 2012 i els anys següents en l'actual context de crisi econòmica.” El pla de sostenibilitat incrementa alguns ingressos (augment de les taxes universitàries), i defineix les àrees en què s'hauran de fer els estalvis. Amb recursos propis provinents de romanents d'altres exercicis, la UdG assumeix un 30% d'aquesta retallada. La resta que queda per estalviar, uns 6,5 milions, s'estructura en cinc àmbits: econòmic (4,3 milions), acadèmic (1,3 milions), personal (630.000 euros), inversions (94.000 euros) i reorganització d'estructures (177.432 euros). Amb el compromís afegit de no perjudicar la qualitat dels estudis.

9,5
milions d'euros
de retallada imposada per la Generalitat, significa un 16% menys d'ingressos que el 2010.
95,4
milions d'euros és el pressupost que va aprovar inicialment la UdG, abans del reajustament.
14.510
estudiants matriculats
–provisional– significaria un 10% més de nous inscrits que el 2010.

Una lliçó solemne en el vintè aniversari de la UdG

L'acte inaugural del curs 2011-2012 de la UdG, el vintè de la universitat gironina, es farà avui a les dotze del migdia amb una sessió solemne a l'aula magna (església de Sant Domènec), protagonitzada pel magistrat gironí Carles Cruz Moratones, vocal del Consell General del Poder Judicial, que pronunciarà la lliçó I la llei, què hi diu?.

Entre els assistents en aquesta lliçó inaugural s'ha anunciat la presència del secretari d'Universitats, Antoni Castellà. I és que amb tota probabilitat hi assistiran més responsables polítics, professors i representants de la societat civil gironina que no pas autèntics estudiants. Pels alumnes matriculats, els cursos s'aniran iniciant els propers dies i en alguns casos ja van començar al setembre. En la repartició per centres de treball, l'Escola Politècnica Superior és la que té més inscrits (2.724). A continuació i incloent-hi els centres adscrits, hi ha la Facultat d'Educació i Psicologia (2.179), Ciències Econòmiques i Empresarials (1.383), Ciències (1.342), Dret (1.179), Lletres (1.060), Turisme (933), EUSES Garbí de Salt (866), Infermeria (459), Medicina (397), Audiovisual i Multimèdia (191). Uns 1.800 alumnes més es reparteixen entre centres adscrits que ofereixen la titulació de Turisme. Uns 114 estudiants s'han apuntat enguany al programa de formació universitària per a la gent gran; una formació en la qual la UdG és pionera i que proposa itineraris acadèmics adaptats als majors de 50 anys. Un altre col·lectiu que també consta d'un centenar d'inscrits és el dels estudiants visitants i Erasmus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.