Infraestructures

tarragonès

El Port de Tarragona i Foment impulsaran la connexió ferroviària

El ministeri va rubricar ahir amb onze autoritats portuàries de l'Estat l'acord per connectar els ports a la xarxa ferroviària

En potenciarà la intermodalitat

El Ministeri de Foment i l'Autoritat Portuària de Tarragona van rubricar ahir a Madrid el conveni que compromet l'administració estatal a impulsar la connexió ferroviària del port i augmentar-ne la competitivitat. El mateix acord va ser ratificat també amb deu autoritats portuàries més: les de Vigo, Marín-Ría de Pontevedra, Vilagarcía de Arousa, la Corunya, Ferrol-San Cibrao, Castelló, València, Alacant, Huelva i Badia d'Algesires.

En els documents amb cadascun dels ports s'estableixen els aspectes operatius de la xarxa i dels drets i obligacions de cada una de les parts per a la connexió física i gestió de les operacions de circulació. També s'acorden els punts on es delimiten els punts de connexió entre la infraestructura d'Adif i la dels ports, qui té el rol d'administrador ferroviari. L'objectiu és situar per al 2020 la quota del transport de mercaderies per ferrocarril en el 10% total que es transporta anualment arreu de l'Estat.

El ministre de Foment, José Blanco, que va presidir l'acte conjunt, va destacar la importància d'un nou mapa ferroviari que abandona el vell model radial i el substitueix per una xarxa mallada de corredors que es reforcen entre si i que es perllonguen més enllà de les fronteres espanyoles, en les quals els ports són un factor crític.

De fet, actualment cadascun dels ports del sistema portuari actua com a node integrat en una o diverses cadenes logístiques. Per això, les autoritats portuàries estan dirigint els seus enfocaments cap a una concepció de port en xarxa intervenint d'una manera o altra en la promoció, desenvolupament i disseny, tant dels serveis de transport com dels serveis de plataforma en terminals instal·lades a l'interior de la xarxa que configura el seu àmbit d'actuació.

Cal tenir en compte que, de les importacions realitzades el 2009 a l'Estat espanyol, el 76% es va fer per mar, així com el 49% de les exportacions.

LA XIFRA

11
ports
van rebre ahir el compromís del Ministeri de Foment que se'ls connectarà amb la xarxa ferroviària.

LA FRASE

Amb aquesta decisió els ports se situen al centre de les futures cadenes intermodals
Fernando González Laxe
PRESIDENT DE PORTS DE L'ESTAT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.