Opinió

LA CRÒNICA

De tarragona

Món rural, món agrari

El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí es va ubicar en aquesta població de la Conca de Barberà per raons òbvies de la generositat exercida per l'espluguí Lluís Carulla, mecenes de la cultura catalana, dels que se n'hauria de mantenir i augmentar la mena. Deixant de banda l'afavoriment al poble de naixença, és ben cert que la Conca de Barberà és un territori on s'escau plenament la ubicació d'un museu d'aquesta temàtica i categoria. Comarca de pas entre el prelitoral del Camp de Tarragona i les terres d'interior de les Garrigues, l'Urgell, la Segarra i l'Anoia. Terra de mosaics de conreus en aquella part que s'ha convingut denominar la Conca estricta: vinya, cereals, oliveres, ametllers i racons d'horta, i terra d'excel·lència cerealística en la part nord-est, la Baixa Segarra. Cap al sud la comarca ascendeix cap a les muntanyes de Prades amb unes masses forestals que verdegen el territori. Uns bellíssims paisatges construïts en gran part gràcies a la pagesia, que mirats des de les parts altes que voregen l'Urgell es perceben com un trencaclosques d'una serenor que enamora. Els pobles salpiquen el territori establint veïnatge amb les terres de conreu de cada terme.

A la Conca hi va florir el cooperativisme agrari més primerenc. A Barberà de la Conca hi fou construït el primer celler cooperatiu. L'Espluga va donar un dels noms més insignes de l'apostolat de la modernització agrària del temps de la Mancomunitat: en Josep M. Rendé, que va saber captar com ningú la psicologia de la pagesia, entre l'individualisme i la cooperació.

Durant aquest octubre i fins la primera setmana de novembre, al Museu de la Vida Rural hi haurà l'exposició itinerant El món agrari a les terres de parla catalana, realitzada per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, l'Institut Ramon Muntaner i la Fundació del Món Rural. Demà se'n presentarà el catàleg, prologat pel catedràtic emèrit de geografia de la UB Joan Vila-Valentí i presentat per l'escriptor Josep Vallverdú, que per tot el que han escrit mereixen el nostre reconeixement. L'exposició i el catàleg són una aposta per mostrar a la societat els valors de tot ordre del sector agrari, antics i moderns, i com una mena de compromís per exigir-ne un futur ple d'esperança.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.