Infraestructures

Barcelonès

La sortida de l'L5 a la Teixonera es va fer en terrenys privats

La Generalitat descobreix que una àrea que fa anys que serveix de zona verda s'haurà d'expropiar ara perquè es pugui reurbanitzar

Els veïns reben amb desconfiança les explicacions dels representants de GISA

La sortida de la línia 5 del metro del Coll-la Teixonera s'ha fet en terrenys privats. Els responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat ho han descobert en el moment que han començat el procés de reurbanització del sector, llargament reivindicat pels veïns. La zona en qüestió té forma triangular i havia estat, fins que es van fer les obres del metro, una zona verda on fins i tot hi havia una pista esportiva.

Segons fonts del departament, quan es va analitzar la possibilitat d'adequar la zona, que havia quedat empantanegada a causa de les obres del metro, es va descobrir que els terrenys en què pensaven actuar són privats, i això va motivar l'aturada de qualsevol actuació al sector. Les mateixes fonts han assegurat a aquest diari que ni el 2002, quan es va fer el procés d'informació pública de les obres de la línia, ni més tard, quan el projecte es va trametre a l'Ajuntament, ningú no va manifestar, ni tampoc es va comprovar, que aquells terrenys no fossin públics.

Ara el departament està elaborant un projecte de reurbanització que ha de justificar més endavant que es procedeixi a les expropiacions dels terrenys afectats. Fins que això succeeixi no s'hi podrà actuar, han conclòs les mateixes fonts.

Cinc anys d'obres

Les primeres obres del metro es van fer el 2006 i van comportar la desaparició de la zona verda que hi havia entre els carrers Arenys i Sant Crispí.

Una vegada acabades les obres i després de la inauguració de la sortida de l'L5 del Coll-la Teixonera, ara fa un any, per l'antic equip de govern municipal, els veïns van comprovar, en passar els mesos, que no s'actuava per acabar de recuperar l'antiga zona verda.

A més d'haver malmès la zona, les obres havien suprimit també unes escales que connectaven els carrers Arenys i Sant Crispí, i unes altres que portaven fins al carrer Fastenrath. Això obliga ara els veïns a utilitzar les escales que hi ha uns metres més avall, al passatge Arenys, ja que, segons expliquen, l'ascensor que s'ha instal·lat a la sortida del metro s'espatlla sovint. Tampoc no es pot usar la nova escala de ferro que GISA hi va instal·lar.

Els veïns de la Teixonera han expressat la seva indignació. Es van assabentar de la inesperada notícia en una reunió amb l'Ajuntament i GISA en què confiaven que se'ls presentaria un projecte per arreglar la zona. Segons un dels representants veïnals, Lluís Cairell, la sorpresa va ser tal que fins i tot van dubtar de la veracitat de les informacions que els estaven donant: “És tan rocambolesc que sembla que s'ho hagin inventat per deslliurar-se de nosaltres”, afirma.

LA DATA

2002
és l'any que es van posar a informació pública les obres de l'L5 del metro, que arribava a la Teixonera.

LA FRASE

És tan rocambolesc que sembla que s'ho hagin inventat per poder deslliurar-se de nosaltres
Lluís Cairell
Veí de la Teixonera

La veïna del Carmel més ignorada

clara ribas

El barri de la Teixonera viu d'esquena a Barcelona i mira a la Vall d'Hebron. Fa frontera amb el Coll i també amb el Carmel. Quan al barri veí hi va haver el gran esfondrament, la Teixonera també va quedar afectada, ja que les obres del metro la travessaven sencera. Aleshores els van prometre que els recursos que rebien els seus veïns també els arribarien a ells. No va ser així, segons expliquen. Tampoc hi va haver sort el 2010 amb la llei de barris. Es va sol·licitar amb l'objectiu de dur a terme una remodelació integral de la zona, condicionada per una difícil orografia i les conseqüències d'un creixement accelerat. La setena convocatòria dels ajuts de la llei de barris va anar a les altres dues propostes fetes des de Barcelona: els veïnats de la Vinya, Can Clos i Plus Ultra, a Sants-Montjuïc, i la part sud del barri del Raval, a Ciutat Vella.

L'actual regidora d'Horta-Guinardó, Francina Vila, ha reconegut a aquest diari que a la Teixonera no s'hi ha invertit des del 1992, a banda d'algunes adequacions de carrers. Vila va visitar la sortida del metro fa quinze dies i va convocar els veïns a una reunió el dia 17 passat per parlar-ne. Allà va ser on se'ls va donar la notícia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.