Política

Referèndum d'independència: el “sí” creix i el “no” perd pes

El baròmetre del CEO ratifica la tendència a l'alça dels catalans a favor de la independència, que se situa en un 45% contra un 24%

Les preferències entre estat federal, comunitat autònoma i estat propi estan igualades

El “sí” a la independència va tornar a guanyar al setembre tal com ja ho havia fet al juny. Fins i tot amb dos punts més. I el “no” a l'estat propi es redueix encara més i perd un 3'5% respecte de l'anterior baròmetre. L'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que preguntava per segon cop per la resposta: “sí” o “no” a un referèndum d'independència de Catalunya, ofereix un resultat d'un 45,4% a favor i d'un 24,7% en contra. Si, tal com passaria en un referèndum real, s'extreu l'abstenció del global i tan sols es tenen en compte els que anirien a votar, el percentatge del “sí” pujaria a un 60%, i el del “no”, a un 40%.

Tanmateix, quan s'introdueix un tercer element entre els mateixos enquestats apareixen els grisos. Les preferències entre que Catalunya sigui un estat federal, una comunitat autònoma com ara o un estat propi estan més igualades que mai –entorn d'un 30% per a cada opció–. Fins ara, els catalans optaven majoritàriament per l'autonomisme o el federalisme, però en els últims sondejos l'independència ha crescut.

Els motius que portarien la gent a votar a favor de la independència de Catalunya serien, bàsicament, factors econòmics i, amb molta menor mesura, el sentiment identitari. Pel contrari, els que afirmen que votarien en contra ho fan, bàsicament, per preservar “la unitat d'Espanya” o perquè diuen que són “partidaris de la globalització”. El dubte seria saber què farien els indecisos: el 24% que s'abstindrien o que no anirien a votar, i el 5% que no sap què votaria. Els dos partits clau, els que tenen més vots i els electors dels quals estan més dividits, són CiU i el PSC. Els electors de CiU estan dividits en aquesta qüestió, ja que només un 56% votarien “sí”.

L'enquesta també va tornar a deixar clar que una majoria dels catalans –un 75%– són partidaris, més o menys, d'establir el concert econòmic; és a dir, que les administracions catalanes recaptin tots els impostos i en decideixin la distribució.

0
partit polític pot solucionar
els problemes principals del país, segons afirma un 45% dels consultats.
41'8%
Atur i precarietat laboral.
És el principal problema de Catalunya per a gairebé la meitat dels enquestats.

Crítiques al CEO del PSC i ICV-EUiA

El PSC i ICV-EUiA van criticar ahir l'actual filosofia de les enquestes del nou CEO, dirigit pel Departament de Presidència del govern CiU. L'oposició d'esquerres està indignada per la introducció d'algunes qüestions –com ara la que pregunta pel concert econòmic– i, malgrat que no ho diguin en públic, per uns resultats electorals que “sobredimensionen CiU”. El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, un dels més durs, va protestar perquè “el CEO usa les preguntes per prejutjar les respostes”. Segons ell, “les enquestes queden molt lluny de la solvència que s'hauria d'esperar” i, a més, “les mancances dels sondejos són més científiques” que polítiques. En la mateixa línia, el portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, va lamentar que hi hagi preguntes “esbiaixades” en l'enquesta. També es van queixar des del PP. Jorge Fernández Díaz, el seu candidat el 20-N a Catalunya, va mostrar el seu enuig perquè el CEO no l'ha inclòs entre els caps de llista i perquè la intenció de vot per al PP era “irreal”. El portaveu del govern, Francesc Homs, es va disculpar per la seva no inclusió en la valoració de líders, però el CEO va replicar que el problema va ser que el PP només va demanar que s'hi inclogués Alícia Sánchez-Camacho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.