Política

Política

Girona farà pagar 150 euros per casar-se a l'ajuntament

El PSC critica la nova taxa, que considera “antipàtica” i acusa CiU d'implantar novetats “injustes”

L'oposició bateja l'aliança entre els nacionalistes i el PP com el “tripartit de dretes” de la ciutat

Cent cinquanta euros. Aquesta és la quantitat que hauran pagar els gironins que el 2012 vulguin casar-se a l'ajuntament. Així ho va revelar la portaveu del PSC, Pia Bosch, quan va fer referència a la nova taxa municipal que crea el govern de CiU i que va qualificar “d'antipàtica”. El principal grup a l'oposició considera que les ordenances fiscals aprovades “no mostren cap projecte de ciutat” i que les novetats “són injustes”. Un punt en què van coincidir amb la CUP i ICV, que també van retreure al govern que lidera Carles Puigdemont que no busqués el consens amb les altres formacions. Els tres grups que es van quedar fora del pacte van qualificar l'aliança entre CiU i el PP per tirar endavant les ordenances com “el tripartit de dretes”.

El PSC i ICV van criticar l'augment del cost de la grua per a bicicletes i motos, que segons els dos grups s'apuja per sobre del 140%, mentre que per als turismes la pujada és d'un 15% de dia i un 33% en horari nocturn o els festius. La CUP va criticar aquest nou acord amb el PP i va dir que no veia bé que les bonificacions fiscals per obres les pagués el consistori i no les empreses que les fan. També van criticar que s'apugessin les taxes i no els impostos, ja que les primeres són lineals i els segons tenen caràcter progressiu, cosa que seria més justa des d'un punt de vista social.

Per contra, el PP i CiU van defensar la proposta per congelar impostos i una pujada mitjana del 3% en la majoria de taxes, tot i que Mercagirona s'apujarà un 4,2% i un 5,6% el mercat del Lleó. Els portaveus del PP i CiU, Concepció Veray i Carles Ribas, van defensar la proposta “per no haver d'apujar la pressió fiscal en temps de crisi” i “per ajudar les famílies”.

L'alcalde, Carles Puigdemont, també va indicar que les ordenances “reflecteixen la irrupció de la crisi a les nostres vides” i va garantir la voluntat que siguin mesures “més equitatives i de tracte més igualitari”. Tot i les crítiques, el PSC i ICV es van abstenir i només la CUP hi va votar en contra.

Canvis en el pressupost de l'any 2011

En el ple d'ahir també es va aprovar la modificació del pressupost del 2011 per assumir 213.000 euros de consums d'escoles no previstos. Aquest punt va rebre el suport de tots els grups del plenari. En canvi, els 315.000 euros que CiU vol destinar aquest mateix any a millorar el suport a l'emprenedoria i a promoció turística van aprovar-se amb els vots de CiU i el PP. Els grups del PSC, la CUP i ICV hi van votar en contra per falta d'informació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.