Canals

La llavor d'un imperi

Nascut com una tasca on servien vi de raïm pur, avui el Boira continua a la plaça de la Independència i és el és el cor d'un complex empresarial referent de l'hostaleria gironina

A la campanya de Nadal del 1956, el bar Gubau va donar cent pessetes. La caritat no era extraordinària però li devia portar sort perquè, uns anys més tard, el propietari de l'establiment situat al número set de la plaça Independència, li va tocar la loteria, va decidir gaudir de la vida i es va vendre el negoci per dues centes cinquanta mil pessetes de l'any 1957 al matrimoni format per Martí Hugues i Maria Viñas, veïns de Jafre, que van rebatejar el local com Boira, que era el nom del bar que ja administraven al poble baix-empordanès. Els Hugues van arribar quan encara no s'havia esvaït l'esperit dels frares agustins, que hi havien tingut casa preeminent, amb la ferum dels magatzems majoristes de fruites i verdures que els dies de mercat farcien les voltes amb estibes de cols, bròquils o enciams. Com que era la plaça més cèntrica de Girona, s'hi aplegaven des de l'estació d'autobusos de la Teisa, fondes com la Marieta, o la Marina, restaurants com Ca l'Esparch, bars com el del Coliseu Imperial, el Gran Via o l'humil Boira, que desprès de reunir més d'un cop els futbolistes del Girona per celebrar els triomfs, va esdevenir un local de referència organitzant celebracions. Tot i la mort sobtada de Martí Hugues (30 de maig del 1973, amb 38 anys) va créixer tutelat per la Maria, que va saber transformar el que era un cafè típic de poble en una proposta més consistent. “Vam començar de baix de tot. La tasca va pujar gràcies al vi de raïm pur anomenat Boira. Desprès van posar una cuineta, vam començar a fer tapes”, va assegurar Maria Viñas l'any 1989. “Fèiem deu o dotze dinars al dia i així vam anar pujant l'escala.” La seva va ser una història de tenacitat. No es va espantar quan es va quedar sola amb dues criatures petites i va convertir les tapes en l'esquer precís que portava al local no tant sols els clients de tota la vida, que cada dia eren més, sinó també polítics d'alta i curta volada, artistes o persones de la cultura, a més de celebritats com Dalí o la Cicciolina. Maria Viñas va recalcar a la mateixa entrevista: “Tot ha canviat molt; abans el dissabte fèiem una olla grossa, ara la gent ja no en vol, només mengen una tapeta com de caprici.”

L'any 1989 el Boira, el bar dels Hugues, va tornar a canviar de pell. Desprès de convidar els primers espasses de l'Ajuntament a la festa d'inauguració, hi van assistir entre d'altres els Nadal, en Gelada, en Quintanes, el local es va presentar ordenat, reformat, modern, per lluitar en el camp de la restauració i explicar a tothom qui ho volgués entendre que el vell bar Gubau s'havia convertit en la llavor d'un imperi que ha portat Quim Hugues, fill de Martí i Maria, a crear el Grup Boira en què s'integren restaurants i bars de Girona, Figueres i Salt. Entre d'altres, alguns de tan emblemàtics com l'Arcada, el Royal, la Terra, la Farinera, el Parc del Migdia o el Núria.

Boira
Any.
1957
història.
Ocupa l'espai de l'antic bar Gubau a la plaça de la Independència, va començar com una tasca i avui és un restaurant i bar de prestigi, amb una gran terrassa i vistes a l'Onyar.

Cal ser un gran professional

En Joaquim Hugues, responsable del Grup Boira, va perdre el seu pare quan tenia onze anys, una circumstància que el va obligar a incorporar-se al negoci de molt jove. Desprès de tornar de la mili es va passar nou anys darrere la barra i des d'allà, va copsar el canvis subtils que es vivien en el camp de la restauració. “Quan vaig començar –declarava en una entrevista que el 2008 li va fer Carles Ribera a El Punt– compràvem les caixes de conyac i brandi de deu en deu. Ara de tant en tant en comprem una ampolla. El vermut ha caigut en picat. O el mític Cynar. Avui es beu més cervesa. D'aigua mineral, no en teníem perquè ningú en demanava. Ara és de les begudes que més servim. I aquells mitjos gots de vi a dues peles i mitja, a duro el got, que servia quan vaig començar han desaparegut del mapa...” Joaquim Hugues és un home d'iniciativa que ha impulsat projectes reeixits i fracassats, entre els primers la creació del grup que aplega bars i restaurants; entre els segons l'obertura de can Roc de les Matinades, un local de cuina acurada al barri de Sant Pere. Coincideix amb la seva mare quan remarca que abans la gent menjava d'una altra manera. Al seu local es demanava tripa i pota, cap de xai, peus de porc o ronyons de vedella, fetge, o menuts, en general, i avui els clients demanen plats més naturals. Sense estar en contra de la cuina moderna, Hugues planteja un repte: “No trobem gent formada per millorar la qualitat a la cuina. Tots els cuiners que surten volen ser l'Adrià o en Roca, però fan falten cuiners que sàpiguen fer un bon menú de vuit euros. Si vols donar menjar a 150 euros el cobert amb un equip de 30 persones a la cuina, has de ser molt dolent per fer-ho malament. En canvi, per fer un bon menú de vuit euros amb un cuiner i dos cambrers i el restaurant ple, cal ser un gran professional.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.